Родилките в Етиопия раждат с мобилно приложение

Родилките в Етиопия раждат с мобилно приложение

В Етиопия 9 от 10 деца се раждат в домашни условия. Майките не получават никаква медицинска грижа, а усложненията и новородените с вродени проблеми са често срещани.

Местните жители прибягват до болница единствено, когато усложненията са изключително тежки. В повечето случаи това се оказва твърде късно. Смъртността при раждане в страната е по-висока от средната.

За да бъде прекратено всичко това, бе създадено мобилното приложение Safe Delivery App. През изминалата година в региона Оромо - около 450 км западно от столицата Адис Абеба, са раздадени 78 телефона, на които то било инсталирано.

Мобилното приложение е създадено от датската организацията, подпомагаща майките в екстремни условия. Ръководителят на програмата Месфин Вонафраш не оспорва уменията на местните акушерки, които ежегодно израждат хиляди деца.

Те обаче не могат да реагират, когато се появят дори прости усложнения. Те не разполагат с нужните знания, както и подходящи инструменти. Повечето от тях имат нужната предварителна подготовка, но не и практика при появата на каквито и да било проблеми.

Приложението е създадено именно в помощ на акушерките. С едно натискане на един бутон то ще дава указания и насоки по време на цялото раждане.

Освен на специализираните акушерки, приложението ще е от изключителна ползва за майките от селските райони, които няма откъде да получат медицинска помощ. Те раждат с помощта на член от семейството или жена от селото, която се занимава с това. За тях мобилното приложение се явява като инструмент за обучение.

Safe Delivery App е преведено на всички местни езици. Веднъж след като се инсталира, то не се нуждае от интернет връзка, за да се използва.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати