Как се измерва базална температура на бъдещи майки

Базална температура

Всяка бъдеща майка се опитва да се подготви за бременността, събирайки необходима информация. В това число влиза и базалната температура, резултатите от която се променят в различни периоди от живота. Казано накратко, редовното измерване на базалната температура е най-простият начин за контрол на овулацията и за диагноза на смущенията в менструационния цикъл.

Признаците на ранната бременност лесно могат да се разпознаят, особено когато не ви се случва за първи път. Жените, които са раждали, някак интуитивно усещат нещата. Независимо дали това е вашата първа, втора или трета бременност, симптомите в повечето случаи са еднакви и могат да се различат много добре.

Лекарите препоръчват измерването на базалната темпратура да се прави сутрин рано преди още да сте скочили от леглото. Освен това манипулацията е най-точна след сън от 6-7 часа, на празен стомах и винаги на едно и също място - в ректума или в устата. Измерването трябва да става с един и същи термометър, който да бъде приготвен още от вечерта, за да не се налага ставане, защото всяко излишно движение може да покачи температурата на тялото.

Резултатите трябва да се записват всеки ден. В момента, в който температурата се повиши, жената е готова да забременее. Получените резултати от меренето на базалната температура са доста точни и би могло да се каже, че единственият недостатък на този метод е необходимостта от упоритост.

Трябва да сте наясно, че в първата фаза на цикъла температурата, измерена ректално, остава с малки колебания ниска - средно се движи между 36.5 - 36.8. В тези средни граници протича температурната крива приблизително до пукването на фоликула.

Бременност

Обикновено един ден преди овулацията се наблюдава незначително спадане на температурата, а след това, най-често в продължение на един-два дни във втората половина на менструационния цикъл, базалната температура се повишава средно с 0.4 - 0.6 градуса.

Друг по-сигурен метод за определяне на овулацията е фоликулометрията. Няколко поредни пъти кандидат-майката трябва да посети гинекологичния кабинет, където чрез ултразвук се проследяват нарастването на фоликулите и лигавицата на матката.

Когато моментът настъпи, партньорите имат 24 часа на разположение, през които могат да се отдадат на страстни ласки.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати