ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да отпушим носа на детето?

Как да отпушим носа на детето?

Болно дете
Мини отоплителен уред с дистанционно - 600W
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мини отоплителен уред с дистанционно - 600W
60.00 лв.
Виж ››

Хремата, която всяка зима докопва децата ни и ги мъчи чак до пролетта, е изключително досадна. Силните лекарствени препарати за отпушване на носа невинаги са подходящи за употреба при малки деца. Тяхната носна лигавица е по-неустойчива и уязвима от тази на възрастните и лесно се уврежда или изнежва. Затова преди да хукнете към аптеката, опитайте да облекчите състоянието на детето с безвредни средства.

Първата помощ е да направите на детето парна баня вкъщи. Пуснете топлата вода в банята и го оставете да диша там поне 5 минути. Повторете упражнението след 3-4 часа. Добре действа и топлият душ, стига да няма температура.

Другата възможност е да му направите инхалация с вода и щипка сода за хляб. Не бива да се слагат допълнителни билки, ако детето има повишена чувствителност, защото това може да засили хремата и кашлицата.

За да диша добре, въздухът в стаята е от огромно значение - трябва да е чист и влажен. Проветрявайте често и поддържайте температура на стаята около 22 градуса, а през нощта - задължително по-ниска. Поставете на радиатора влажна кърпа с няколко капки етерично масло, например от лавандула.

Топлите компреси на носа също могат да се окажат особено ефективни. Има два варианта за външно затопляне на носа и синусите – сух и мокър. При първия поставете около 200 г морска сол в малка торбичка от плътна материя и затоплете върху плочата на котлона до температура, която детенцето може да понесе.

Поставете върху носните синуси топлата торбичка, докато изстине. Другият вариант се състои в поставяне на малка хавлиена кърпа, потопена в гореща вода и добре изцедена, пак на същото място.

Редовното приемане на течности ще разреди сгъстената слуз в запушеното детско носле и ще помогне за по-лесното му почистване. Възпалената лигавица на ноздрите също ще се успокои и лесното издухване на носния секрет ще предпази хлапето от възпаление на синусите. Ето защо е от изключително значение постоянно да давате течности на детето – вода, чайове и прясно изцедени плодови сокове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати