Децата копират предразсъдъците за външния вид от майките си

Семейство

Възпитавайки своите деца, голяма част от майките дори не осъзнават как изграждат в съзнанието им определени стереотипи относно външния вид на хората и как в бъдеще детето им израства с предразсъдъци.

За да докажат този ефект, новозеландски учени проведоха любопитен експеримент как малки деца харесват или не харесват хора с по-пълна фигура, манипулирани изцяло от гледната точна на своите майки.

Учените от университета в Отаго са показвали на 11-месечни бебета снимки на хора с неясни очертания на лицето. Едни от тези хора са били слаби, а други по-пълни. На малко по-големи деца са показани същите снимки.

Оказало се, че 11-месечните харесват повече снимките на слабите хора, докато по-големите деца, точно обратното – снимките на по-пълните хора.

Майките на тези деца също участвали в изследването, като попълнили въпросник, в който споделили искреното си отношение към затлъстяването. При майките, които са категорично против наднорменото тегло, децата им също предпочитали хора със слаби фигури.

Майка и Дъщеря

Налице е силна взаимовръзка - колкото по-категорично майката е изразила негодуванието си срещу затлъстяването във въпросника, толкова по-често детето прехвърля погледа си от пълната фигура към тази с нормално тегло, заявява главният експерт в проучването Тед Ръфман.

Той допълва, че при експериментите учените са се фокусирали върху два момента – индексът телесна маса на майката и времето, което детето прекарва пред телевизора, но не открили връзка между тези фактори.

Що се отнася обаче до наследствените гени, се наблюдава тенденция предразсъдъците към пълните хора да се приемат от майките.

Самите учени също са изненадани от резултата и споделят, че не са очаквали деца в ранна възраст вече да имат оформено мнение за красотата на човешкото тяло.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати