Внимание! Майчината кърма е пълна с химикали от дрехите

Кърмене

Кърменето става все по-популярно в целия свят и много жени са убедени в ползата от него и предимствата му за развитието на детето в сравнение с храненето с изкуствено мляко. Но ново американско проучване, направено от учени в изследователския отдел на университета в Харвард, показа, че майчината кърма е пълна с опасни химикали, които навлизат в организма от допира на тялото с дрехите.

Изследователите направили своето откритие съвсем случайно. Докато проучвали полезното влияние на майчината кърма върху бъдещето развитие на мозъка на детето, те открили химикали, наречени перфлуорирани алкил-сулфонати. Неочакваните данни наложили спешна промяна на същината на изследването и започнали да търсят до каква степен вредните химикали влияят на качеството на кърмата.

В първоначалното изследване на учените участвали двадесет и четири жени. Всяка от тях се съгласила да продължи да участва дори и след като целта му била променена. След подробно изследване на майчината кърма американците установили, че при 94 процента има повишени нива на перфлуорирани алкил-сулфонати.

Тези вещества се влагат основно в текстилната и хранително-вкусовата промишленост. Оказва се, че веществата лесно навлизат през кожата от дрехите и в последствие попадат в кръвта.

Бебе

Изследването продължило в течение на две години. През това време специалистите ежемесечно анализирали кръвните проби на 81 деца на възраст между 6 месеца и 5 години. Екипът междувременно отчитал и някои кръвни показатели на техните майки, още от 32-та седмица на бременността.

Забелязахме постепенно натрупване на перфлуорираните алкил-сулфонати в организма на деца, казва водещият автор на проучването проф. Филип Грейджийн. При някои случаи повишението беше в порядъка 30 до 40 процента, което вече е факт от изключително тревожно значение. Това може да доведе до претоварване на организма и бъдещи сериозни здравословни проблеми, казва още той.

Професорът препоръчва на кърмещите майки да носят дрехи от естествени материи, да водят здравословен начин на живот и извършват щателен подбор на храните, които консумират.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати