За християнската традиция днес е Денят на бащата

Ден на Бащата

На 26 декември православната църква почита паметта на праведен Йосиф, който е отгледал Исус Христос като свой син. По този повод днешният ден се отбелязва и като Ден на бащата.

Като официален празник този ден е регистриран със събрание на съюза Ние жените за равенство и достойнство през 1997 година. Още същата година празникът на бащата е отбелязан за първи път и у нас.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.

Прието е на този ден да се направят подаръци на бащите и цялото семейство да празнува заедно.

Денят на бащата в различните страни се празнува по различен начин и на различни дати. Почти навсякъде обаче има специален ден, в който да благодарим на бащите за грижите и подкрепата.

Според католическата църква денят, в който се почита свети Йосиф, е 19 март и съответно католиците празнуват тогава Денят на бащата. За 50 държави по цял свят този празник е всяка трета неделя от месец юни, когато е Международният ден на бащата.

Семейство

В Русия път празникът се чества на 23 февруари - Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

През последните години на по-широка популярност се радва американският вариант на празника, който за първи път се отбелязва тържествено през 1909 година във Вашингтон, но едва през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.

В България за официален празник на бащата се приема 26 декември, въпреки че у нас този ден е малко познат или поне не толкова, колкото 8 март.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати