Внимание! Лекарство срещу епилепсия води до вродени дефекти при бебета

Новородени

Обикновено лекарство е станало причина за появата на вродени дефекти при над 450 бебета във Франция. Всички те са били изложено на влиянието му преди раждането си.

До притеснителните изводи е стигнало френското здравно министерство. Експертите са отчели пагубното действие на често използвано лекарство срещу епилепсия в периода между 2006 и 2014 година. Регистрирани са 450 случая на живо и мъртво родени бебета с дефекти, които били изложени на лекарството преди раждането си.

Събраните данни са за региона Рона-Алпи, но се приемат като константа за цялата страна. След публикуването на данните предстои от 1-ви март всички предполагаеми вреди за бременните ще бъдат изписвани изрично на опаковката на лекарството.

Здравните власти във Франция от няколко години са маркирали лекарствения препарат срещу конвулсии като предполагаем източник на вродени дефекти при новородените. Освен това той се води за рисков фактор за появата на аутизъм и забавяне на умственото развитие.

Бременност

Лекарствата при епилепсия отдавна се свързват с редица рискове от малформации при бременните, занижен коефициент на интелигентност и аутизъм. Европейският доклад от 2014 година призовава всички страни на континента да преразгледат практиката медикаментите срещу конвулсии да бъдат предписвани на бременните жени.

В него се призовава още да бъдат предприети мерки лекарството да не се предписва на жени в детеродна възраст - от 15 до 49 години. Лекарствата срещу епилепсия трябва да се препоръчват само когато няма алтернатива за ефективно лечение.

В доклада от Франция се отбелязва още, че фаталното лекарство се предписва и за лечение на биполярно разстройство. Познато е като Депакин и се произвежда от френската фармацевтичната компания Sanofi от 1967 година насам. Освен във Франция продуктът се продава в още 120 страни, в които компанията има представителства.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати