Изкуствена плацента спасява недоносените бебета

Бебе

Според данни на Световната здравна организация всяка година около 15 милиона бебета се раждат преждевременно. Близо един милион от тях умират поради редица усложнения, настъпили по време и след раждането.

С цел да се даде по-голям шанс за оцеляване на недоносените деца, учени проектираха изкуствена плацента, която имитира вътрешността на матката. Устройството използва помпа за циркулиране на кръвта, като насочва кръвния поток на бебето и осигурява обмен на кислород до всичките му органи, без да е нужна механичната вентилация на кувьозите, криеща много рискове за новородените.

Стандартната бременност трае около 40 седмици. Поради различни причини раждането може да настъпи преди 37-та седмица, което носи огромен риск за детето. За 2015-та година в САЩ раждането в този ранен етап на бременността е причина номер едно за смъртността при бебетата.

Има случаи на преждевременни раждания преди 28-та седмица. Това поставя бебетата в още по-голям риск, тъй като техните органи не са в състояние да функционират правилно и едва едно на десет деца оцелява.

Въпреки че технологията е все още в предклиничен етап, нейните създатели от Университета в Мичиган твърдят, че изкуствената плацента, когато бъде създадена, ще спаси живота на стотици хиляди бебета. Тя ще даде възможност за нормален растеж на изключително недоносени бебета, докато те са готови за постнатален живот.

Най-голям риск за преждевременно родените деца са недоразвитите им бели дробове. Те са изключително крехки, за да се справят дори и с най-деликатната техника за вентилация, казва доктор Джордж Михалиски.

Детенце

Той е главният технолог в екипа, работещ по проекта и директор на световно известния център по фетална диагностика и лечение в Ню Йорк. Ако белите дробове на бебето са силно недоразвити, те не могат да доставят нужния кислород до мозъка, сърцето и другите органи, които се нуждаят от него за поддържането на живота, казва още докторът.

Първите опити с изкуствената плацента са дали повече от отлични резултати. Учените са успели да запазят пет изключително недоносени агнета живи в продължение на три седмици, благодарение на тяхното изобретение.

Нашето изследване е все още в изключително начален етап, но ние вече направихме няколко значителни крачки напред, които ни дават обещание за революция в лечението на недоносените деца, казва още Михалиски.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари