Искате по-здрава връзка? Изхвърлете телефона си!

Мобилни телефони

Ново изследване разкрива, че обяснението в любов по телефона не може по никакъв начин да се сравни с традиционните романтични жестове, направени очи в очи. Въпреки това експертите установили, че средствата за съвременна комуникация до такава степен за навлезли в ежедневието ни, че младите двойки не могат без интернет комуникация.

Данните показали, че влюбените под 30 години си изпращат съобщения на всеки час и половина, понякога и по-често. Това според експертите пречи за създаването на хармонични взаимоотношения, каквато възможност дава пряката комуникация. Всеки ден двойките по света си изпращат трилиони съобщения от телефоните си. Изследването допуска, че в скоро време виртуалните флиртове могат да заменят традиционното държане за ръцете.

Казаното от учените не е нищо ново. Вече години наред редица изследвания алармирата за разпространилата се в световен мащаб комуникационна зависимост сред хората. Те все повече се пристрастяват в общуването чрез телефона си.

Изпращането на виртуални целувки, прегръдки и комплименти са вече в основата на изграждането на съвременните романтични взаимоотношение, се казва в изследването. Учените добавят, че този вид общуване не е твърда основа за една продължителна и здрава връзка.

Изследването е дело на факултета по информатика в университета в Лийдс. Идеята на авторите била да покажат въздействието на комуникацията чрез компютри, социални мрежи и мобилни телефони. В началото те смятали да докажат, че постоянните съобщения между двамата партньори в една връзка я заздравяват.

В процеса на проучването се оказало, че това не отговаря на истината, а точно напротив – допринасят за охлаждането на връзката и дори до нейния прибързан завършек.

Телефони

Проучването продължило две години, като в него се включили 538 души. Изследователите заключили, че истинските успешни взаимоотношения се основат на две неща – директната комуникация и времето, прекарано един с друг.

Изпращането на текстови съобщения или така нареченото дистанционно присъствие не може да компенсира липсата на нито един от тези фактори, отбелязва водещият на проучването Алан Ранпаник. Точно напротив – този начин на комуникация акцентира на липсата на близост и отсъствието на партньора, допълва още той.

Първоначално исках да покажа с моето изследване, че честите съобщения, които изпращаме от телефона си на любимия ни човек, му показват, че ни е грижа за него. Един вид с тази комуникация ние заздравяваме връзката си. Видяхме, че това има точно обратния ефект. Неслучайно разводите в Англия са се утроили с бума на мобилната комуникация. Точно и затова, ако искате трайна връзка, изхвърлете телефона си и общувайте с любимия човек, обобщава Ранпаник като основен извод от проучването си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати