Революционно! Жени в менопауза вече ще могат да раждат

Забременяване

Висока заявка направиха гръцки учени. Те обявиха, че менопаузата е обратим процес и са открили как да върнат часовника.

Специалистите са открили начин да върнат цикъла на жени в менопауза. Това е възможно дори при тези, които нямат менструално течение от пет години. Ако това се окаже вярно, ще може да се повиши фертилността на по-възрастните жени и да се позволи на жените в ранната менопауза да забременяват. Това освен всичко друго ще намали здравните неразположения, които причинява менопаузата.

Екипът на Константинос Сфакианудис от клиниката Генезис в Атина твърди, че дава реалната възможност на жените в менопауза да забременеят със собствения си генетичен материал.

В същото време обаче много медици повдигнаха въпроса за етичната страна на нещата - дали трябва да връщаме часовника и до колко точно години е редно една жена да забременява и да ражда.

В реалната ситуация жената ражда с всичките си яйцеклетки. Най-високият ферилитет е в първата половина на 20-тата година. До менопаузата яйцеклетките постепенно намаляват. Тя обикновено настъпва около 50-тата годишнина, когато отделянето на яйцеклетките спира. При някои идва много по-рано, а при други овулацията е станала нередовна и рядка доста преди това.

За да върне процеса на обратно, екипът използва кръвно лечение. Плазмата е богата на тромбоцити и се получава след центруфугирането на кръв от пациентката. Така се изолират молекули на растежа - именно тези, които ускоряват растежа на тъканите и кръвоносните съдове.

Разждане

Методът се използва днес при лечение на рани, когато се възстановява увредена мускулна или костна тъкан. Въпреки че методът не е официално признат, се смята, че води до регенерация на тъкани. Гърците обаче смятат, че лечението може и да подмлади старите яйчници. Когато се инжектира богата на тромбоцити плазма в яйчниците на жени в менопауза, техният менструален цикъл се възстановява.

В гръцката клиника практиката вече се прилага. Дори има един успешен случай. Жена постъпила на 45 години. При нея менопаузата настъпила преди цели 5 години. След като шест месеца била подложена на инжектиране с тромбоцити плазма в яйчниците, менструацията ѝ се върнала.

Гинеколозите успели да отделят три годни яйцеклетки от жената. Две от тях били успешно заплодени с материал от мъжа ѝ. Ембрионите са замразени, докато и трета яйцеклетка бъде заплодена. След това ще бъдат имплантирани в матката на жената. От екипът са категорични методът им ще направи жените на 50 плодородни, както са днес на 40.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Катя
Катя
07.09.2016 21:47
На 50 год. една жена вече трябва да става баба, а не майка. Има достатъчно методи и средства за забременяване в нормална възраст - до 40 год.
0
0