За или против раждането вкъщи?

Раждане

По една или друга причина в българското общество все по-актуален става въпросът за раждането в домашни условия. Темата е стара, но все още буди жестоки спорове. Много са гласовете в подкрепа на идеята за узаконяване на домашното раждане, но още повече са тези против, особено след трагичните случаи, разиграли се тази година в различни части на страната.

Интересен факт, който съобщават привържениците на идеята, е, че само допреди 50 години близо близо 60% от българите са се раждали в домашни условия. Противниците обаче контрират с информацията, че преди половин век детската смъртност е била поне четири пъти по-висока.

Въпреки всичките рискове, които крие домашното раждане, все повече бъдещи родители започват да приемат идеята. Причините са много – от състоянието на родилните отделения, през неразбориите в здравеопазването и царящата корупция до често възмутителното поведение на медицинските екипи.

Основен довод за идеята е, че раждането в домашни условия е много по-спокойно за самата родилка, което е основен фактор за нормалното протичане на самия процес. Контра аргумент са многото опасности, които може да има за родилката при възникване и на най-малкото усложнение. В много европейски страни раждането вкъщи е възможно и добре регламентирано. Разликата е, че то винаги става в присъствието на вещо медицинско лице.

Експерти, разглеждащи казуса, са на мнение, че узаконяването на домашното раждане е възможно, но при няколко специфични условия, а именно – трябва да присъства медицинско лице, да има болница на не повече от 30 минути, да се осигури добра комуникация между екипа в дома и болницата и не на последно място да става въпрос за нискорискова бременност.

В много европейски страни именно това са условията за разрешаването на домашното раждане, като дори в повечето от тях то се насърчава. Във Великобритания например домашните раждания са 43%, а в Холандия са цели 64%.

бебенце

След много обществени дебати между представители на различни организации в България и здравните власти се допуска бъдещето разрешаване на домашното раждане, но в по-голяма степен се препоръчва бързото подобряване на болничните условия и работа с персонала в тях.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати