Бракът ни пази да не станем дебелаци

Брак

В крайна сметка бракът не е толкова зловреден, колкото мислят повечето ергени, стане ли въпрос за този вид обвързване. Нови проучвания показват, че семейното щастие може да ви опази от излишните килограми, от една страна, а от друга – да ви поддържа здрави.

Учени от Университета на Йокохама, Япония разкриха при изследване на хора, имащи диабет тип 2, че съществува много по-голям риск от надебеляване при несемейните хора, отколкото при тези, които са сключили брак.

Установено били още, че за женените мъже е по-малко вероятно да страдат от метаболитен синдром. Това е състояние, при което диабетът се комбинира с високо кръвно налягане и затлъстяване.

Експертите представиха своите констатации на провелата се този месец в Мюнхен среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета. Те твърдят, че бракът е най-фундаменталната форма на социална подкрепа.

Лекарите отдавна знаят, че сключването на брак помага на хората да останат по-здрави. Смята се, че семейната атмосфера на любов и разбирателство приканва хората да се хранят по-здравословно, да взимат лекарствата си на време и да посещават лекаря, ако са болни.

За да стигнат до тези си заключения, учените изследвали 270 души, страдащи от диабет тип 2. Повечето от участниците били на възраст от 65 години или повече. 180 били семейни, а останалите не били сключвали брак.

Вечеря

Учените измервали височината и теглото на участниците, като го съпоставили с индекса им на телесна маса и съдържанието на мазнини в тялото им. Оказало се, че женените имат 60 на сто по-малка вероятност да са с наднормено тегло. Семейните имали и по-ниско общо съдържание на мазнини в тялото – 18.9 килограма при 24 килограма за ергените.

Данните посочили и че вероятността женен мъж да развие метаболитен синдром е 58% по-малка, отколкото е неженен да страда от това състояние.

Нашите изследвания показаха ясно, че животът с брачния партньор намалява риска от наднормено тегло с около 50 на сто. Така че бракът е щастие и здраве. Днешните млади се страхуват от него, но не трябва. Той може само да им помогне за проблемите, идващи със старостта, казва д-р Йошинобу Кондо, който е водещ на научния екип, провел изследването.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати