ezine.bg»Статии»Семейство»Тийнейджъри»Какво причинява преждевременният пубертет?

Какво причинява преждевременният пубертет?

Ранен пубертет

Пубертетът се счита за крайъгълен камък в развитието човека. Той маркира прехода от детството към зрелостта. Обикновено този процес започва при малките момичета в периода между навършването на 11 и 14 години, а при момчетата настъпва, когато са на възраст между 12 и 16 години. Това обаче невинаги е така.

Преди в малка, а днес в много по-голяма част от случаите децата развиват заболяване, познато като преждевременен пубертет. Те започват този преход в развитието си още в съвсем невръстна възраст. Регистрирани са дори случаи на преждевременен пубертет, започващ на 2-годишна възраст.

Това състояние е причинено от ранно освобождаване на хормони от хипофизната жлеза и областите на хипоталамуса в мозъка. Това, от своя страна, стимулира производството на естроген, което води до ранното започване на пубертета. Към момента не е установена горната възраст на диагностициране на болестта. Медицински експерти казват, че най-чести са случаите на ранен пубертет при момичета на осем години и момчета на девет години.

В около 90 на сто от случаите при момичетата и в 50 на сто при момчетата, които изпитват преждевременен пубертет, лекарската диагноза е идиопатичен преждевременен пубертет. Смята се, че причината е аномалия в мозъка или появата на тумор, генетична аномалия в яйчниците, тестисите или надбъречната железа, която води до свръхпродукция на полови хормони.

С оглед на все по-нарастващия брой на подобни случаи експерти алармират, че затлъстяването може да доведе до ранен пубертет, както и прекомерната употреба на хормони в различните видове меса (пилешко, телешко, свинско).

Конкретно натрупването на излишни килограми доведе до значително понижаване на възрастта, в която настъпва пубертетът в САЩ и някои страни на Западна Европа. Появата на ранен пубертет в тези случаи се дължи на факта, че пренасищането на организма с масни клети увеличава нивата на естроген в тялото. Естествено, това е причината по-често момичетата да страдат от ранен пубертет.

Обикновено признаците на ранния пубертет са преждевременното развитие на гърдите, нарастване на височина, менструация при момичетата, акне, уголемяване на тестисите или пениса при момчетата, както и поява на пубис и косми под мишниците.

Обикновено дали ще се лекува преждевременният пубертет зависи от причините за появата му. Лекарствени средства се изписват, когато темповете на растеж са прекалено бързи и нивата на хормони са прекалено високи. В такива случаи децата биват подлагани на хормонална терапия, която се изразява в поставянето на инжекции веднъж месечно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати