ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Родителските грешки, с които възпитавате нарцистични деца

Родителските грешки, с които възпитавате нарцистични деца

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73125
Деца
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
75.00 лв.
60.00 лв.
Виж ››

В опитите на някои родители да отгледат и възпитат уверени деца, те могат да допуснат някои грешки, с които малчуганите да се превърнат в твърде самонадеяни възрастни, които не уважават чуждата гледна точка.

Нарцистичните личности се оформят още в детството, а след това е много трудно да възприемат, че светът и околните не се въртят около тях и е нужно да се съобразяват с другите, както искат да се съобразяват с тях.

Голяма част от вината за подобно отношение се дължи на родителите, които карат децата да мислят по този начин.

Не наказват детето за белите

Голяма грешка е да възпитавате чувство за безнаказаност сред малчуганите, понеже след като пораснат, трудно ще се съобразяват с правилата около тях.

Възпитание

Освен това с липсата на наказания ги карате да се чувстват безгрешни и така не научават един от най-важните житейски уроци – че всички грешим и когато разберем къде, трябва да се извиним.

Непрекъснато сравнявате детето си с други деца

Много от възрастните допускат голяма грешка, като карат детето си да се съревновава с негово приятелче. Този натиск, породен най-вече от желанието на родителите детето да получава добри оценки в училище, с времето го превръща в човек, които смята околните за по-нисши същества, защото има повече пари или е на по-добра работа.

Полезно е да се насърчават успехите на малчугана, но не бива да стимулирате конкуренцията.

Не сте демонстрирали любовта си към детето

Повечето нарцистични личности за израснали в семейства, където обичта се е показвала само в материален план – чрез осигуряване на дом, дрехи и храна, а емоционалните нужди на малчугана са останали незадоволени.

То не е усетило безусловна любов, а родителите му не са показвали гордостта си, като само са го критикували. Като голям човек, детето имитира поведението на родителите си и критикува околните, без да отдаде заслуженото признание на напредъка им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати