Учени: Двойките, които гледат сериали заедно, са по-здрави

Гледане на телевизия

Всеки обича да прави определени неща в компания. Някои от заниманията, които са по-приятни, когато са споделени, са гледането на телевизия, филми и сериали. Оказва се, че споделянето на любимия сериал с партньора има и други предимства освен добрата компания.

Изследване, проведено в Университета на Абърдийн в Шотландия, установи, че съвместното гледане на сериали, филми или четене на книги и от двамата партньори в една връзка може значително да я заздрави. Тези дейности имат за двойката същия ефект като общата група приятели, с които да споделят и разменят социален опит.

Когато двамата партньори нямат общи приятели и компания, героите в телевизионния сериал могат да поемат тази роля. Според шотландските изследователи това може да увеличи близостта между индивидите и да ги накара да се чувстват свързани.

Целта на изследването била подробно да се изследват новите социални и лични взаимоотношения в ерата на социалните медии и глобалния свят. Според учените споделянето на социален свят с партньор се концептуализира по отношение на споделянето на реални социални преживявания.

Въпреки това създаването на тези преживявания не може винаги да бъде възможно. За щастие, хората са изключително гъвкави в намирането на начини да изпълняват своите социални нужди. Когато нуждата на хората за социални връзки е ограничена, те се обръщат към различни социални сурогати, които осигуряват алтернативни пътища, за да се отговори на тази нужда. Това обяснява професор Анди Мактарни от Абърдийнския университет, който е водещ на изследването.

Щастливи Двойки

Социални сурогати могат да бъдат неща като снимки, храна, филми, домашни любимци и телевизионни предавания. Заключенията на учените дошли, след като те подробно анализирали взаимоотношенията на 259 студента в период от две години. Участниците били разделени на две групи – двойки с много приятели и такива, които имат малко близки, но гледат заедно различни социални сурогати.

Изненадващо резултатите показали, че партньорите с по-висока медийна консумация имали по-висока удовлетвореност от връзката си. Така според учените общите интереси и съвместните преживявания, дори и на емоции, предизвикани от малкия екран, могат да направят една връзка почти неразрушима.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари