Котка и бременност - как се съчетават и опасно ли е?

Токсоплазмоза

Ако имате току-що родено бебенце, надали изобщо бихте си задавали въпроса дали да приютявате у дома каквато и да е животинка, пък камо ли котка. Недоспиването, кърменето или приготвянето на адаптирано мляко и спазването на идеална хигиена у дома вече ще са Ви изморили достатъчно.

Но какво да правите, ако вече имате котка и сте бременна? Необходимо ли е да ѝ търсите нов дом и дали съжителството с бебето Ви е възможно? А какво ще се случи то като проходи? Защото докато е малко, можете да държите отрочето и домашната си котка разделени, но после?

А пък ако нямате котка, но и не сте с бебе, а просто малко дете, дали не можете да си вземете котенце сега? Или това ще е опасно за детето?

Тук ще се опитаме да отговорим на подобни въпроси, тъй като много родители, които обичат домашните любимци, се замислят и по въпроса с котките. Ето какво е важно да имате предвид в тази насока:

1. Ако вече имате котка и сте бременна, най-важното нещо, което трябва да направите, е да си направите тест за токсоплазмоза, който не влиза в задължителните прегледи по проследяване на бременността. Това е доста опасно заболяване както при животните, така и при хората и се свързва най-вече с консумацията на сурово месо или такова, което не е претърпяло необходимата термична обработка. Естествено, не е задължително ако имате котка, тя или Вие да сте се заразили, но кръвното изследване е абсолютно наложително;

Котки

2. При положение че вече сте родили, нямате токсоплазмоза, но пък си имате котка, е добре в първите няколко месеца да държите домашния любимец и бебето в отделни помещения заради риска от алергия;

3. Не си мислете, че ако Вие или партньорът Ви няма алергия към котки, то и детето Ви няма да има. Имайте предвид, че котките са сред онези животни, които могат да предизвикат опасни алергии, защото оставят космите си навсякъде. А на бебе няма как да направите тест за алергии. Така че просто гледайте котката да не припарва до бебето и до всички негови дрехи, завивки и т.н.;

КОтка

4. Ако не усещате никакви признаци за алергии от страна на детето си, то значи всичко може да мине и гладко. Факт е, че мъркащите писани могат да са опасни със своите нокти, но те съвсем не са глупави. Дори и детето Ви вече да е в прохождаща възраст, котката веднага ще предпочете да се скрие някъде или да се качи нависоко, вместо да позволява някой да ѝ досажда, дърпайки я за опашката или бъркайки в ушите ѝ. Но внимание от Ваша страна винаги е необходимо - без значение дали става въпрос за котка, куче или дори рибки.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати