ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»CELLfie - Новата луда мода при бебешките снимки

CELLfie - Новата луда мода при бебешките снимки

cellfie

Всички вече знаем какво е селфи, думата се сдоби с официално значение и навлезе в почти всички езици. Ако все пак някой не е наясно, думата произхожда от английското selfie и означава снимка, която си направил сам на себе си. Докато преди години това щеше да ни се стори нелепо и смешно, то сега е ежедневие и се приема за нещо нормално.

Селфитата не подминават и невръстните ни наследници. Най-новата тенденция при бебешките снимки е да се направи образ на плода в деня на зачеването. Така наречените cellfies (от английското cell – клетка, а по звучене наподобява селфи) връщат часовника колкото е възможно назад – до точката, когато сте били малко повече от пламъче в очите на майка си.

Инвитро клиниките, използвайки техника, наречена ембриоскоп, правят снимки на оплодените ембриони. Те извършват това, за да могат да изберат най-здравите ембриони за трансплантация. Отскоро родителите могат да поискат тези изображения за семейните си албуми, въпреки че няма много какво да се види на тях. За нетренираното око групата от една или две клетки не е много по-различна от всичко друго.

Все пак тези снимки отиват по-далеч от сегашните най-ранни изображения, взети от ултразвук на бебета в утробата. Клиничното използване на технологията ще позволи на бъдещите майки и бащи да виждат кадри на развиващите се ембриони, докато все още са в лабораторията.

Бебе

Професор Чарлз Кингсланд от Центъра за плодовитост Хюит в Ливърпул каза пред Съндей Телеграф: Таймлапс технологията ни позволи да получим всички тези образи от първите дни след зачеването и да ги поставим на флашка, така че родителите да имат снимки на децата си буквално от първия им ден, когато те все още са в лабораторията.

Джейси Джоунс, сега на две, е едно от първите бебета, които са получили новата таймлапс обработка в Кеър Фертилити в Нотингам. Родителите ѝ Паола Чапман /на 38/ и Пол Джоунс /на 35/ сега имат пълен запис на развитието ѝ – от само няколко клетки в чинийка чак до нейното раждане.

Уанда Джорджиядес, директор на операциите в Кеър Фертилити, заяви, че все по-често родителите искат да видят cellfie образите. Тя казва: Изпращаме линк на пациентите с техния таймлапс филм директно от инкубатора. Филмът започва с оплождането на яйцеклетките и сперматозоидите. Една двойка дори пусна записа на телевизора, за да го гледат и приятелите им.

В същото време в Бразилия изследователи са използвали новата технология за създаване на реалистични изображения на бебето извън матката с помощта на ЯМР сканиране и ултразвукови изображения. Родителите могат да видят бебето си от всеки ъгъл, като само движат главата си, докато слушат саундрака от сърцебиенето на нероденото си дете.

Бебета

Технологията също така дава на лекарите по-ясна представа за плода, което им позволява да забележат вродени дефекти. Важно е, че могат да забележат дали дихателните пътища на бебето са отворени и разблокирани, което е съществен въпрос за развитието на плода.

Съавторът на проучването Херон Вернер-младши от Клиника де диагностико пор имаджем в Рио де Жанейро в Бразилия казва: Феталните 3D модели, комбинирани с технологиите за потапяне във виртуалната реалност, могат да подобрят разбирането ни за анатомичните характеристики на плода, да бъдат използвани за образователни цели и като метод за родителите да визуализират нероденото си бебе.

Частни клиники във Великобритания са създали сканиран 3D ултразвук и дори движещи се изображения на бебетата, които двойките могат да гледат на смартфоните си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати