Трябва ли бременните жени да избягват козметичните продукти?

бременна жена

Учени предупреждават, че бременните жени трябва да избягват да използват козметични продукти. Съединение, намерено в повечето дезодоранти, червила и парфюми, може сериозно да навреди на все още нероденото им бебе, алармират те.

Химикалът бисфенол е широко използван в козметичната индустрия. Установено е, че той, от една страна, влияе върху формирането пола на бебето и може да доведе до нежелани мутации, а от друга, приспива способността на майката да се адаптира към нуждите на нероденото дете.

Според учените констатациите им за вредното влияние на козметичните продукти са значими от еволюционна гледна точка, защото показват как поведението на майката влияе върху шансовете за оцеляване на следващото поколение.

В проучване върху лабораторни мишки учени от Университета на Масачузетс са установили, че дори и при ниски нива на бисфенол в организма на майките гризачи смъртността при новата популация се повишава с 10%.

Задълбочени изследвания показват, че химикалът влияе на нервните корелати на майката. При по-високи нива женският организъм дори ставал негостоприемен за плода и това често водело до аборт, увреждания и мъртво родени деца.

бременна

Бисфенолът е замислен и пуснат в употреба като заместител на химикала ВРА, който се използвал до скоро в козметиката. Той обаче е спрян, защото било установено, че е канцерогенен и е изключително вреден за човешкото здраве.

Въпреки че вече бисфенолът се използва сериозно от козметичната индустрия, изследванията за влиянието му върху човека се броят на пръсти. Сега учените наред с вредното влияние върху бременните, твърдят, че той води до сърдечно-съдови заболявания и рак.

Докато гореспоменатите ефекти все още не са напълно доказани, изследванията на учени от университета в Ланкъстър показват, че бисфенолът директно влиеяе на мозъка на женските гризачи. Влиянието му попречило на майчинските инстинкти на гризачите. Те загубили способността да строят гнезда и да се грижат за потомството си, като в резултат на това голяма част от него умряло.

Учените предполагат, че бебетата, които били изложени на химикала преди да се родят, имат много повече трудности в бъдеще, поради факта, че той влияе на мозъчното развитие. Част от ефектите са хиперактивност, аутизъм и липса на способност за практическо мислене.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати