Кои бяха най-популярните имена през 2016-та?

бебета

2016-та година е зад гърба ни, а статистиките вече са пред нас. Най-модните имена за изминалата година са Крисия и Александър.

Името Крисия се наложи покрай малката певица и безспорен талант, Крисия Тодорова. То не е типично за нашите географски ширини и на практика е измислено. Името не присъства нито в европейската, нито в други култури.

През 2015-та името Крисия е дадено на 222 новородени момиченца, а през 2015-та – на 169. Крисия обаче не може да измести така популярното Виктория.

За първа година името Александър изпреварва Георги. Детронираният фаворит бе начало на класацията както през 2015-та, така и години назад. Сред 10-те най-разпространени имена са още Димитър, Иван, Николай и Никола. Също така преобладават и общоевропейските Мартин, Даниел и Виктор.

Спада тенденцията за използване на популярните от близкото минало Йордан, Васил, Тодор, Стоян, Атанас - едни от най-често срещаните при мъжете като цяло днес. За сметка на тях се увеличава броят на новородените с имена на ханове и царе от времето на Първата и Втората българска държава - Аспарух, Тервел, Симеон, Самуил, Калоян. Царските имена обещават да властват и за напред.

Статистиката за използваните за кръщаване имена у нас по традиция се прави на Йордановден и Ивановден. При дамите рекордът се държи от името Виктория, въпреки че броят на живородените с това име намалява. Докато през 2015-та те са 847, то през изминалата 2016-та са 775.

бебе

От началото на 21-ви век в България се налагат имена, популярни в целия свят. Родителите избират между Александър, Мартин, Виктор, Николай, Виктория, Мария, Никол, София. В случая с Крисия виждаме пример за избор на име, повлиян от известни личности и герои от филми.

През 2007-ма година броят на деца с двойни имена е 1 174. Днес те намаляват значително и за 2016-та са 831 - 248 момчета и 583 момичета. Най-популярни сред тях са Кристиан-Александър и Анна-Мария. Крайно нетипични имена също има, но като цяло българинът държи на традицията.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати