ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Лъже ли често детето ви? Ето защо го прави

Лъже ли често детето ви? Ето защо го прави

Майка и дете

Английският педагог Александър Нейл в продължение на половин век е изследвал поведението на децата и влиянията от наказанията. Неговите наблюдения са доказали основните причини, заради които децата лъжат.

Най-вероятно е лъжливите деца да копират лъжливите си родители. Ако често скривате истината и говорите измислици пред своите наследници, не се изненадвайте, ако те започнат да правят същото.

В старанието си да възпитат децата си към добро поведение, родителите правят една от най-големите грешки – лъжат децата си и с времето те усвояват този пример.

Родителите, които се стараят да не разочароват децата си, също се изкушават да лъжат. Често малчуганите идеализират своите родители и във фантазиите им те са истински герои.

Желаейки да поддържат тези образи, възрастните се превръщат в изкусни лъжци.

Детските лъжи в голяма част от случаите са провокирани от страх. Когато родителите са наложили определени изисквания към тях, посочвани като добродетели, ако детето ги наруши, изпитва чувство за вина и започва да лъже.

Караница с дете

Представете си, че възрастните са настоявали детето им да се справя отлично в училище и винаги да има високи оценки, ако това дете се провали на някои изпит, ще изпитва силно чувство за вина и ще излъже.

Родителите, които са изисквали домът им да е в идеален ред, ще накарат децата си да ги лъжат всеки път щом счупят чаша или не почистят стаята си.

Александър Нейл предупреждава и че най-сигурният начин да направите детето си лъжец е като непрекъснато го принуждавате да казва истината.

Децата под 7 години обичат да си фантазират и да живеят в измислен свят, а за да бъдат честни, общуването помежду ви трябва да е по-леко и естествено, а не със заплахи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати