Ето в коя възраст децата причиняват най-много стрес на майките си

Тийн

Ако сте млада майка, може би смятате, че първата една година след раждането е най-стресиращият период в живота ви с липсата на сън, притесненията около новороденото, памперсите и постоянния рев? Не, не е така. Експерти смятат, че трудното тепърва предстои, когато вашето дете стане тийнейджър.

Американски учени наскоро изследваха над 2200 майки, които са родители на деца на възраст от бебета до възрастни. Екипът следял за различни фактори, включително лично благосъстояние на майките, родителския стил на възпитание и дори самите възприятия на децата към света.

Проучването показало, че вероятността от прекомерни нива на стрес и заплаха от депресия при майките се увеличава с всяка следваща година на растеж на децата. Нивата на безпокойство остават високи дори когато децата станат на свой ред възрастни, въпреки че започват постепенно да намаляват. Майките, които са на така наречената междинна фаза и имат деца на възраст между 11 и 16 години, са подложени на най-голямо умствено натоварване.

Учените си обясняват това с факта, че децата на тази възраст са подложени на множество промени едновременно. Тогава започва пубертетът, бушуват хормони, телата им се променят, характерът вече не е такъв, с какъвто родителите са свикнали. Младежите започват да експериментират с лимитите си на възприятие, ценности, възпитание. Започват да опитват наркотици, алкохол, секс – всичко това в опит да се отделят от родителите си и да станат независими.

В опитите си да извоюват тази независимост децата изглеждат затворени, мрачни и постоянно предизвикват своите родители. Така възрастните трябва да започнат да се борят с идеята, че детето им расте. Това ги оставя объркани, разтревожени. Изпитанията, пред които ги поставят техните отрочета, постоянно ги сблъскват с въпроса как трябва да постъпи в тази ситуация един добър родител.

Тийнейджъри

Изследванията показали, че майките много по-трудно приемат идеята, че децата им растат. Те се тревожат най-много, а постоянното натрупване на тези чувства често води до депресия и нездравословен стрес.

Експертите от Аризонския университет, чието е изследването, препоръчват през годините на пубертета родителите да не прибягват до екстремни решения, защото хормоните и съвременната реалност са взривоопасна смес.

Техният съвет е да подготвят децата си предварително, преди този период да започне, и винаги да наблягат на ползотворния разговор на базата приятелство, а не родител – дете.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари