Здравите и щастливи бракове се свеждат до тези 2 принципа

Щастлив брак

Според психологическите проучвания само 3 от всеки 10 брака са щастливи, а в книгата си Наука за заживели щастливо до края на дните си психологът Тай Таширо казва, че много от двойките забравят два основни принципа, на които се крепят здравите връзки.

Първото мащабно социологическо проучване за браковете е проведено през 1970 година, когато настъпва бум на разводи. Психолози и социолози обединяват усилията си, за да разберат какво провокира разпадането на семейните взаимоотношения.

Екипът установява, че могат да се разграничат два типа двойки – мастъри и дизастъри. Тези, които имали стабилна връзка над 6 години, се определяли като мастъри, а в тези, които непрекъснато се събирали и разделяли, били дизастъри.

При двойките, определени като бедствия, се наблюдавала силна възбудимост. Те непрекъснато търсели грешки в поведението на партньора си и били склонни да се обвиняват един друг, вместо да обединят усилията си и да решат проблемите си заедно.

При мастърите обаче имало взаимно уважение и независимо кой е отговорен за настигналото ги нещастие, те можели да го преглътнат и да работят заедно.

Негативизмът екипът от психолози нарекъл Да даваш студено рамо. Хората, които непрекъснато критикуват човека до себе си, без да си мръднат пръста да му помогнат, нанасят непоправими щети на връзката си.

Изхождайки от тези резултатите, специалистите са стигнали до заключението, че опирайки се на два принципа, свързани с доброжелателността, всяка връзка може да бъде спасена.

Жест

1. Доброжелателност по време на кавга

Никак не е лесно да останеш доброжелателен и учтив, когато си ядосан, но двойките, които успяват да го постигнат, имат по-дълги и стабилни връзки. Важно е да покажете съпричастност към партньора си като, посочвайки един негов недостатък, да посочите и две от неговите положителни качества;

2. Доброжелателност с мили жестове

Малки прояви на щедрост и изненади са гръбнакът на една щастлива връзка, въпреки че често са подценявани. Не е задължително това да се случва ежедневно, но поне веднъж в седмицата направете дребен жест на любов и внимание към своята половинка.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари