Учени: Чистият дом е вреден за вашето дете!

Учени: Чистият дом е вреден за вашето дете!

Може би си мислите, че ключът към запазването на здравето на децата ви е да стерилизирате жилището си и да го поддържате винаги чисто. За изненада на мнозина обаче това далеч не е така. Водещи учени споделят, че този начин на мислене е напълно погрешен.

В нов доклад, който е писан за Световната здравна организация, известните микробиолози д-р Джон Гилбърт и Роб Кнайт казват, че днешните деца живеят в прекалено чисти жилища. Това общо пристрастяване към чистотата обаче пречи, защото заради него не може да развие имунната си система и така новите поколения стават все по-податливи на различни заболявания.

Според хипотезите на двамата учени излагането на различни микроби и микрооганизми в ранна детска възраст всъщност е добро за хората, защото това помага за правилното развитие на имунната система.

Учени: Чистият дом е вреден за вашето дете!

Според предишни изследвания на двамата учени случаите на диабет, екзема, астма, сенна хрема са много по-чести при хора, които като деца не са се търкаляли сред калта и не са си играли с животни. Без ранното излагане на прах и микроби имунната система не се научава как да контролира реакцията си към ежедневните нашественици като прах и цветен прашец.

През последните 150 години хората разбраха за съществуването на микробите и че те причиняват заболявания. Преди това липсата на хигиена е пречела да се отърваваме от всякакъв вид гъбички, вируси или бактерия. След увеличаването на хигиенните практики като вряща вода и пастьоризиране на мляко сме успели да предотвратим редица заболявания и смъртни случаи. Лошото обаче е, че с прекалената мания за чистота нашите деца отново са заплашени от заболявания, споделя д-р Гилбърт.

Учени: Чистият дом е вреден за вашето дете!

Според доклада на двамата учени днешните деца трябва да бъдат оставени на умерена експозиция на микроби и миркоорганизими в зависимост от спецификата на всеки организъм. Те не трябва да се спират да имат досег с животни или свободна игра навън например, стига след това да си измият хубаво ръцете и да спазват основните правила на хигиената. В противен случай днешните свърхзагрижени родители вредят на потомците си, вместо да ги пазят.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати