Ето защо трябва да четете книги на вашето бебе

Книги

Ако не сте сигурни дали има мисъл от четенето на книги на вашето шестмесечно бебе, бъдете спокойни. Ново проучване казва, че това е полезно и ще помогнете много на мъника си в бъдеще.

Според изследването четенето на книги на детето ви в ранна детска възраст може да увеличи говорните му уменията, а и да му помогне да чете много по-лесно и спокойно при започването на училище.

Изследователите от Нюйоркския университет наблюдавали над 250 майки и техните бебета за период от четири и половина години, за да разберат доколко децата разбират думите отначало, както и тяхната грамотност и умения за четене впоследствие.

След това те сравнили докладите за всяка двойка майка - бебе с прочетените книги. Също така било взето предвид количеството книги в дома и дните от седмицата, прекарани в четене.

Важен акцент от изследването било и качеството на споделената информация при самото четене на книги. То било оценено, след като родителите били питани дали са имали разговори с детето си за книгата, дали децата са си взаимодействали с илюстрациите на страницата и дали историите са подходящи за възрастта.

След като изследователите коригирали социално-икономическите различия, те установили, че количественото четене в ранна детска възраст определя бързото развитие на речта и дори развива мозъка на детето.

Бебе

Качественото четене на книги в ранна детска възраст, от друга страна, предшества добрите умения за четене по-късно и е маркер за грамотност. Близо 85% от децата, на които били четени книги преди да навършат една година, се научили да си пишат имената на 4 години, а на 6 години можели да четат.

Смятаме нашите констатации за вълнуващи, защото те предполагат, че четенето на малки деца, започващо още в ранна детска възраст, има трайно въздействие върху езика, грамотността и уменията за ранно четене, казва главният автор на проучването и асистент по научни изследвания в катедрата по педиатрия в Нюйоркския университет Кърк Нонет.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати