Психологическите травми, които родителите нанасят на децата си

1 от 7 Снимки

1. Липса на самостоятелност


Когато бащата и майката кръжат около децата си като орлици и планират напълно тяхното ежедневие, този малчуган се превръща във възрастен, който не знае що е то самостоятелност. Те изпадат в паника, когато трябва да свършат нещо сами или пък останат сами, защото вътрешно са убедени, че някой трябва да се погрижи за нуждите им. Започват да се страхуват от елементарни неща като да платят сами някоя сметка, а за изнасяне от семейния дом или започване на работа и дума не може да става.

Понеже първите хора, които опознаваме, са нашите родители, чрез връзката си с тях си създаваме впечатление за останалия свят. Тези възприятия може да са положителни, но може и да са предпоставка за големи психологически травми.

На датата 25 септември в САЩ отбелязват Деня на психотерапията, така че нека поговорим за това, което може да направи едно дете бъдещ клиент на психотерапевтите.

Детското съзнание е наивно и решава, че щом родителите му се държат по един начин с него, така ще се отнасят и всички останали хора в живота му. Това вярване е закодирано в подсъзнанието, а и дори хората да го осъзнават, трудно биха си го признали от страх или срам.

Това обаче не означава, че трябва да обвинявате родителите си за допуснатите грешки, тъй като може би са смятали, че го правят за ваше добро. А може и да не са били достатъчно узрели, за да се грижат за дете, и са направили грешки от младост.

Важно е обаче да осъзнаем какви са травмите и да ги признаем, поне пред себе си, за да ги трансформираме в нещо положително. Вижте в галерията ни кои психологически травми се предават в детството.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати