Майки, спрете да лакирате момиченцата си! Излагате ги на опасност

момиченце

Лакирането е един съвсем нормален ритуал за разкрасяване сред дамите. Безспорно той прави ръцете по-женствени и допълва цялостната визия. Затова и момичетата още в ранна възраст започват да проявяват интерес към всички средства за правене на маникюр.

И ако преди някои девойки слагаха за пръв път лак на ноктите си в тийнейджърските си години, то сега дори в детската градина могат да се видят малки момиченца с оцветени нокти. Лакирането на невръстни деца обаче може да е много опасно за тяхното здраве и развитие заради състава на лаковете, предупреждават учени, направили изследване в тази област.

Експертите допълват, че сред опасните вещества са така наречените фталати, които се явяват производни на фталова киселина. За жалост, те присъстват не само в съдържанието на лака за нокти, но и в състава на редица други козметични продукти, които всеки човек употребява – шампоани, спрейове за коса, кремове, парфюми, пластмасови кутии и пластмасови играчки.

В хода на своето изследване учените са опитали да намерят връзка между няколко фталата и функцията на щитовидната жлеза при 239 деца на тригодишна възраст. Така те се убедили, че тези вещества в действителност пречат на нормалната функция на щитовидната жлеза при тригодишните момиченца.

лак за нокти

Лакът може ви се струва безобиден, но имайте предвид, че това изобщо не е така. Веществата, които ще намерите в този продукт, са изключително вредни за малчуганите в тригодишна възраст, защото могат да окажат негативно влияние върху функциите на щитовидната жлеза и мозъка, предупреждават специалистите.

Това не е първото изследване, разглеждащо пагубното въздействие на фталатите. По-ранни проучвания също показаха, че тези вещества имат връзка с по-ранното полово развитие на деца под 8-годишна възраст и дефицита на внимание, който е все по-често срещан проблем сред съвременните малчугани.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати