Учени: Децата трябва да се излагат на микроби!

Деца

В последните години хората са станали маниаци на тема чистота, алармират експерти. Точно поради тази причина родителите прекалено стерилизират средата на децата си, без да знаят и разбират защо малко мръсотия е полезна за наследниците им. Все повече изследвания показват, че излагането на микроби създава по-силна имунна система сред младите хора.

Предимството на микробите за качественото развитие на имунната система на вашето дете е от съществено значение, казва авторът на последното изследване по темата – американският професор Джак Гилбърт. Според него родителите не трябва да се тревожат постоянно, че хлапето им ще се разболее от някоя страшна болест, стига да го научат на елементарни хигиенни навици, като миенето на ръце преди ядене.

Играта сред праха, калта и животните не ни заплашва, просто ни помага да се развиваме, прави ни по-силни и с работеща имунна система. Преценете самите вие колко сте боледували като деца, когато стерилната чистота не бе мания, и колко боледува вашето дете сега, казва още професорът.

Той и колегите му от Микробиомения център в Чикагския университет споделят, че няма нищо по-забавно и безопасно от детската игра в градината сред калта например. Не е нужно веднага да миете детските ръце. Както детето се учи да живее в социална среда, така и тялото се учи да се справя с околната среда.

Страхът от животните също не е основателен. Случаите, когато куче облизва лицето на детето, в действителност са от полза за детската имунна система, а не причина за безпокойство.

Микроби

Разбира се, всичко това не означава, че трябва да се зарежат всички хигиенни навици. Например суровото месо трябва да се третира внимателно. Според професора хората трябва да престанат да се страхуват. Благодарение на ваксинирането и общата хигиена домовете ни са изключително безопасни, казва Гилбърт.

Твърденията на учения са на базата на мащабно изследване, продължило повече от 10 години, в което се включили повече от 20 хиляди души и били обработени над 50 хиляди проби.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати