Ето защо бременните трябва да приемат витамин Е

Ето защо бременните трябва да приемат витамин Е

Бременните жени трябва да са изключително внимателни с храната, която консумират. Те не хранят само себе си, но и мъничето в утробата си. Всеки пропуск в хранителния им режим може да доведе до здравословни проблеми при новороденото.

Според ново изследване бебетата, чиито майки не са приемали достатъчно витамин Е, докато са били бременни, са изложени на повишен риск от развитие на мозъчни увреждания. Много по-вероятно е при тях да се зародят проблеми с възприемане на учебния материал и метаболитни усложнения.

Учените са доказали теорията си след изследвания върху риби зебри, защото тяхното неврологично развитие е сходно с това на човешкия ембрион.

Данните показали, че лишените от витамин Е рибешки зародиши са имали повече деформации в напреднал стадий на развитие, както и смъртността при тях била с близо 45% по-висока.

Въпреки ограничените количества витамини рибените зародиши успяха да оформят мозъка си, но при тях се забеляза ограничена мозъчна функция. С други думи те бяха по-глупави и не реагираха правилно, като останалите си събратя, разказа водещият на изследването – професор Марет Трабер от Държавния университет в Орегон (САЩ).

В резултат на дефицита на витамин Е мозъците на ембрионите не си набавят необходимите количества холин и глюкоза и просто не се развиват правилно, добавя Трабър.

Ето защо бременните трябва да приемат витамин Е

Проблемът може да се утежни при жени в детеродна възраст, които избягват храни с високо съдържание на мазнини. Учениът и екипът му препоръчват богата на масла, ядки и семена диета. В тези продукти се съдържа най-голямо количество витамин Е, който не само е антиоксидант, но и е необходим за нормалното ембрионално развитие.

За щастие, да си набавиш витамин Е не е трудно. Някои от най-любимите храни съдържат тази важна съставка. Така че докато трае бременността, е хубаво дамите да похапват фъстъци, бадеми, лешници, броколи и не на последно място слънчогледови семки.

Всичките тези храни са богати на витамин Е и ще ви помогнат да имате прекрасно малко човече, казва в заключение професор Трабър.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати