Изследване: За разводите обвинявайте генетиката

Разводът може да се дължи на генетична предопределеност, твърди ново проучване. Наскоро експерти установиха, че децата на разведени родители са по-склонни да се разведат, отколкото децата на родителите, които са останали заедно.

Доскоро се предполагаше, че това може да е било в резултат на факторите на околната социална среда и на психическата травма на децата, която им причиняват родителите, след като се разделят.

Съвместното проучването на Университета на Вирджиния и Университета в Лунд в Швеция обаче твърди, че това не важи за разведените деца, така че вероятността за развод се основава на генетиката.

Учените видели, че дори когато новите родители на осиновените деца се разделят, това не кара младежите да тръгнат по техните стъпки, след като порастнат. Точно обратното, това най-често заздравява тяхната връзка. Новото изследване може да промени начина, по който семейните консултанти съветват двойките в риск.

Опитвахме се да отговорим на основния въпрос: Защо се разпадат семействата и как се стига до развод? Понастоящем по-голямата част от доказателствата за това защо разводите се случват сочат идеята, че растящите с разведени родители отслабват ангажимента си към семейството и междуличностните умения, необходими за брака, отслабват, казва авторката на изследването д-р Джесика Салваторе.

Така че ако една двойка пред разпадане се появи в кабинета на терапевта и той установи, докато изучава семейните истории на мъжа и жената, че един от партньорите идва от разведено семейство, тогава терапевтът може да повиши ангажираността или да засили междуличностните умения на травмирания от развода на родителите си партньор, казва още Салваторе.

Все пак, въпреки съвета си, авторката и нейният екип смятат, че ако разводът е генетично заложен, терапевтичната сесия ще е загуба на време. Вместо това д-р Салваторе е на мнение, че трябва да се прекара повече време в проучването на основните личностни характеристики на партньорите, които преди това са преживели развод, и да се отстранят високите им нива на негативност и ниски нива на ограничения спрямо семейните отношения.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати