Внимание, майки! Опасни химикали в 80 процента от бебешките храни

Бебешки храни

В огромна част от бебешките храни се съдържат опасни химикали, сочи ново проучване. Данните са предоставени от неправителствената организация Клийн лейбъл проджект. Зад твърденията стои изследване на повече от 530 различни вида бебешки храни, предлагани в магазинната мрежа на Европа. В тях са открити опасни химикали като арсен, олово, кадмий и акриламид.

От анализираните продукти изследователите установили, че 65% съдържат арсен, 58% съдържат кадмий, 36% съдържат олово и 10% съдържат акриламид.

Доказано е също, че 80 процента от пробите за бебешки храни съдържат арсен, токсин, който Световната здравна организация свързва със смъртоносни проблеми като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак.

Количествата на всяко химично вещество варират във всеки продукт. В някои са малки – от до 600 части арсеник на милиард, в други са значително по-завишени. Повечето опасни храни са на базата на ориза, сочат още данните.

Проучването установява също, че в детските храни днес се съдържа 70% повече акриламид в сравнение с храните, предлагани преди 20 години, когато е правено сходно изследване на бебешките храни. Натрупването на химикала в организма води до сериозни мозъчни увреждания и репродуктивни проблеми.

Бебешко пюре

От организацията публикуваха и списък с търговците, произвеждащи опасните храни. В него попадат производителите на едни от най-известните марки бебешки храни, както и солиден брой малки местни производства. Анализът на данните показва, че най-големите нарушители са големите фирми. Посочва се, че причина за това е фактът, че имат по-голяма способност да се справят с евентулно наложени санкции.

Проучването също така установи, че 60% от продуктите с етикети, на които е посочено, че липсва бисфенол А, практически лъжат, защото анализ е показал наличието на опасния химикал.

От организацията Клийн лейбъл проджект съобщават, че от откритите продукти с нерегламентирани вещества близо 72% носят потенциални рискове за здравето, като призовават майките да кърмят децата си и да приготвят храната им сами с непреработени продукти, като отложат сблъсъка на новородените с хранителната промишленост възможно най-дълго.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари