ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Чаша вино седмично за по-голяма плодовитост

Чаша вино седмично за по-голяма плодовитост

Бременност

Жените, пиещи по една чаша червено вино седмично, имат много по-големи шансове за зачеване, сочи ново проучване. Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури смятат, че увеличената плодовитост се дължи на специфичен антиоксидант, който се съдържа във виното.

Известен като ресвератрол, молекулата е ключов компонент в червеното грозде, какаото и боровинките и предпазва клетките от биологичен стрес, съобщава Таймс.

Лекарите, участващи в проучването, изследвали 135 жени на възраст между 18 и 44 години. Всяка от доброволките водела свой собствен алкохолен дневник, в който трябвало да запише колко и какъв алкохол е консумирала месечно в продължение на една година.

През периода учените извършвали редовни ултразвукови сканирания върху всяка от дамите, за да изчислят колко са останалите им жизнени яйцеклетки. Те установили, че тези, които редовно консумират червено вино, независимо от други фактори като възраст и доходи, имат по-добър овариален резерв.

Резултатите от проучването обаче не означават, че за да се сдобият с така желаното бебе, жените трябва да пият червено вино всяка вечер, защото учените се опасяват, че това може да доведе до обратния ефект. Изследването показва само ползите за плодовитостта на жени, които пият умерени количества червено вино, т.е. пет до десет чаши всеки месец.

Учените също така казват, че резултатите трябва да бъдат разгледани с повишено внимание, тъй като проучването не е доказало, че единствено консумацията на вино води до повишената плодовитост на участничките в експеримента.

Червено вино

Те възнамеряват да повторят експеримента още няколко пъти в други страни извън САЩ, за да изключат възможните странични фактори, срещащи се само в Америка, които могат да повлияят на теорията им.

Следващите опити за доказване на теорията ще се проведат в Бразилия, Южна Африка и Виетнам. Плановете им са също така изследването да обхване повече жени, за да има статистическа значимост.

Учените не пропускат да припомнят, че излагането на развиващия се плод на алкохол може да причини необратими увреждания в развитието му, така че потреблението на алкохол трябва да бъде по-малко от шест единици (приблизително две големи чаши вино) на седмица за жени, които желаят да забременеят.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати