Всички подценяваме интелигентността на бебетата. Ето защо

Всички подценяваме интелигентността на бебетата. Ето защо

Може би си мислите, че бебетата не разбират нищо за света, в който наскоро са се появили. Но ново изследване показва, че те имат по-ясна представа за него отколко някога сте си мислили.

Изследването установи, че бебетата на 10-месечна възраст могат да разберат колко много хора ценят определена цел. Според изследователите децата правят това, като наблюдават колко трудно е някой да работи, за да постигне целта си.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет предполагат, че бебетата придобиват интуиция за това как хората вземат решения много рано в живота си.

Кърмачетата не виждат от света само шарено, размазано бръмчене, казва професор Шари Лиу, водещ автор на изследването. Те тълкуват действията на хората по отношение на скритите променливи, включително усилията, изразходвани за произвеждането на тези действия, а също и стойността на целите, които тези действия постигат, добавя още експертът.

Докато предходните проучвания показват, че възрастните и по-големите деца имат интуиция за това как хората вземат решения, изследователите искали да научат как и кога се развива тази способност.

В изследването учените показали на 10-месечни бебета карикатури, в които характер, оформен като подскачаща топка, се опитва да достигне друг герой.

Всички подценяваме интелигентността на бебетата. Ето защо

В един от клиповете главният герой трябва да прескочи стени с различна височина, за да достигне целта.

Отначало героят прескача ниска стена, но след това отказва да прескочи средната по големина стена. След това топката скача над средната стена, за да достигне различна цел, но след това отказва да прескочи висока стена, за да постигне тази цел.

Когато героят показва, че е избрал първата цел, бебетата гледали по-дълго сцената, което показва, че са изненадани от този резултат. В нашите експерименти открихме, че бебетата се заглеждат по-дълго, когато героят избира това, за което е полагал по-малко усилия, показвайки, че те извеждат стойността, която хората придават на целите и усилията, които полагат за постигането им, казва професор Лиу.

Констатациите показват, че бебетата могат да пресметнат какви усилия полага друг човек за постигането на определена цел.

Този документ не е първият, който предлага тази идея, но нейната новост е, че това умение се появява в много по-ранна възраст, казва професор Джош Тенънбаум, съавтор на изследването.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари