Разхлабващи храни при бебетата

Хранене не бебе

Бебетата често страдат от запек в периода на захранване, когато преминават постепенно от кърмата към кашите и пюретата. При някои деца проблемите започват и по-рано, ако майките не ги кърмят, а ги хранят с адаптирани млека. Ако проблемът се дължи на млякото, можете да опитате да смените марката. Ако бебето не понася нито един вид адаптирано мляко, се посъветвайте с педиатъра дали да не опитате с кисело мляко.

Ако запекът започне с първите стъпки в захранването, има някои съвети за справяне с него. На първо място, давайте редовно вода на детето. Когато започнете да давате пюрета, ги разреждайте с малко вода или мляко. За бебето ще бъде по-лесно да преглъща по-течна храна, а и за коремчето му няма да е толкова натоварващо.

Има и някои храни, които могат да ви помогнат за разхлабване. Докато картофите и морковите, които са чести съставки на бебешките пюрета, запичат, то тиквата се характеризира с неутрално или слабително действие. Можете да давате пюре от тиква или да добавяте тиква към картофите и морковите. Тиквичките също са подходящи.

Адаптирано мляко

Можете да комбинирате запичащите картофи с червени чушки или спанак. Подходящо за разхлабване е и пюрето от спанак със сметана. Други зеленчуци с разхлабващо действие са карфиолът, броколите, пащърнакът, лукът и доматите.

Бобовите храни също са разхлабващи. Ако бебето вече е по-голямо, можете да му давате пюрета с грах или леща.

Докато сокът от ябълки има запичащо действие, на някои бебета пюрето им действа разхлабващо. Плодове с доказан слабителен ефект са крушите и сините сливи. Можете да ги давате като пюре или сок. Портокаловият сок също е подходящ.

Бебешки пюрета

Предлагат се и готови сокове за бебета. За разхлабване изберете тези от манго, грозде, череши, пъпеш, киви, кайсии, праскови. Можете и сами да си изцедите пресен сок, като е добре да подбирате сезонни плодове.

Освен пресни сокове можете да давате и компоти, като подходящи за разхлабване са тези от круши, череши, праскови, кайсии, сини сливи.

Разхлабване при бебе

Срещу запек се препоръчват и плодовите пюрета от манго, кайсии, праскови.

Разхлабващо действие имат овесените ядки. Сварете овесени ядки, прецедете водата и давайте на бебето да пие от нея. Ако детето вече яде каши, му давайте овесена каша. Към нея можете да добавите фурми или стафиди, които също имат слабително действие.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати