Подранилият пубертет идва с наднормено тегло при момчетата

Подранилият пубертет идва с наднормено тегло при момчетата

Ранният пубертет при момичетата увеличава риска от наднормено тегло. Това ги предразполага към висок индекс на телесна маса.

Момичетата, които влизат в пубертета рано, са изложени на по-голям риск от наднормено тегло. Това бе установено в изследване на учените от лондонския Имперски колеж. Те са установили, че колкото по-рано настъпи първият цикъл, толкова по-разположено ще е момичето към висок индекс на телесна маса.

Експертите са анализирали данните от няколко хиляди жени във Великобритания. Изводите им доказват връзката между началото на пубертета и теглото на жената в по-зряла възраст.

До този момент подобни анализи и наблюдения се влияеха от етноса, икономическо положение, нивото на образованост и хранителния режим. Днес се оказва, че всички тези фактори губят своя принос, когато пубертетът е ранен. Той се оказва най-рисковият фактор за наднормено тегло на жената.

Учените винаги са знаели, че има някаква връзка между затлъстяването и ранния пубертет. В най-новото изследване се доказва, че пълнеенето е последица от това здравословно състояние. И макар връзката да е установена, не се знае каква е причината за това.

Подранилият пубертет идва с наднормено тегло при момчетата

Учените предполагат, че значение могат да имат различията във физическото и емоционално съзряване. Отношението към момичетата, които съзряват по-рано, е малко по-различно. Обществото винаги им налага определен натиск, който е спестен на по-късно съзряващите.

Друга възможност е ефектите върху тялото от хормоналните промени по време на пубертета, като порастването на гърди, да засягат и шансовете момичетата да качат килограми на по-късен етап от живота си.

Каквато и да е истината, резултатът е един – при по-ранен пубертет шансът момичето да напълнее сериозно скача с повече от 50%. Ето защо е добре да се взимат мерки още в ранна юношеска възраст, като здравословно хранене и спорт.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати