Учени: Да дадете чаша бира на тинейджър вкъщи е огромна грешка!

Тийнейджъри

Много от родителите смятат, че ако позволят на тинейджърите у дома да пият по чаша бира или вино, ще ги възпитат на отговорно отношение към алкохола, но статистиката показва точно обратното.

Шестгодишен анализ на списание Лансет показва, че тинейджърите, които са имали позволение от родителите си да пия, са имали проблеми с алкохола след време.

Анкетите на 2000 деца между 12 и 18 години показват, че няма положителни облаги от ранното запознаване на децата с алкохола.

Вместо това децата са показали склонност да прекаляват с напитките, а някои от тях дори са страдали от алкохолизъм, преди да навършат 30 години.

Може да въведем забрани за консумация на алкохол за лица под 18 години, но пред родителското възпитание оставаме безсилни, съобщава професор Ричард Матик от Университета на Нов Южен Уелс.

Бира

Самите родители трябва да осъзнаят риска от ранната консумация на алкохол и да не позволяват на децата си редовно да обядват или вечерят в компанията на бутилка вино.

В анализите се казва, че 81% от хората, които имат проблем с алкохола, са получили първото си питие вкъщи.

В същото време тинейджъри, които са снабдявани с алкохол от родителите си една година, имат два пъти по-голяма вероятност да намерят достъп до алкохол от други източници през следващата година.

Проучването е на мнение, че семейната среда е решаващ фактор за изграждането на вредни навици при подрастващите.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари