Рефлукс и киселини при бременност

Киселини при бременност

За повечето жени е огромна радост да дарят живот. Но колкото и желан и чакан да е новият член на семейството, периодът на бременността често е съпроводен с неприятни състояния.

Вероятно сутрешното гадене е най-популярният и чест симптом на бременността. Не по-малко разпространени и дразнещи обаче са киселините и рефлуксът.

Някои хора се оплакват от тези състояния през целия си живот, но има и жени, на които им се случва само по време на бременността. Киселините са предизвикани от навлизането на стомашните киселини в хранопровода. Създават усещането за парене в хранопровода и гърлото, могат да причинят неприятен кисел вкус в устата. Понякога са болезнени, като неприятните усещания се съсредоточават зад гръдната кост.

Киселинният рефлукс е състоянието, при което долният езофагеален сфинктер не се затваря след преминаването на храната. Това позволява на стомашните киселини да навлязат в хранопровода и да се качат по него.

В първите месеци на бременността киселините обикновено се дължат на хормоналните промени в организма на бъдещата майка, по-специално на увеличаването на прогестерона. В следващите месеци плодът нараства и измества стомаха и червата по-близо до хранопровода, което улеснява връщането на част от стомашните киселини в него.

При някои жени киселините започват от самото начало, но при повечето това се случва след третия месец. С напредването на бременността и появата на неприятното парене зачестява. Обикновено то изчезва след раждането на детето.

За да облекчите рефлукса и киселините, не преяждайте, избягвайте цитрусите, както и пикантните и мазните храни. Естествено, не пушете и не употребявайте алкохол по време на цялата бременност. Можете да спите на по-дебела възглавница, за да държите главата по-високо от стомаха. Препоръчва се и да си полежите половин или един час след хранене, ако имате тази възможност.

Въпреки че в повечето случаи рефлуксът и киселините са причинени от бременността, появата им може да е свързана с друго заболяване или да са симптом на по-сериозно състояние. Следете признаците и информирайте лекаря си за всичко, което ви се случва, дори и да не ви изглежда важно.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати