ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Когато детето яде много

Когато детето яде много

Има начин да се справите с преяждането при децата

Чували сте как много майки се оплакват от злоядо дете. Предлагат им какво ли не за ядене, а те - не, та не! Родителите вече са изпробвали всякакви хитринки и трикове, за да могат да въздействат на апетита им, но усилията им са напразни.

Децата не се хранят с удоволствие, а направо с мъка. Никак не е приятна подобна ситуация. Но пък от друга страна надали сте чували за деца, които са умрели от глад при наличието на храна. Здрави са си, дори и да се насищат от по-малки порции ядене.

Съществува обаче и обратната ситуация, която е доста по-неприятна. Детето започва да се тъпче по всяко време на деня и то с какво ли не.

Направо Ви идва да сложите катинар на хладилника. Не че Ви се свиди храната, но отрочето Ви започва постепенно да наддава килограми и неусетно се стига до затлъстяване при дете. Което не само че не е добре от визуална гледна точка, но може да доведе и до сериозни здравословни проблеми при децата. Какво да правите, когато детето яде много?

На първо място се постарайте да организирате строг хранителен режим на детето. Научете се да му поднасяте храната в точно установен час. Това да е времето за хранене. За консумация на основната храна. Така ще избегнете всякакви хранения с вредни с бърза храна, чипсове, снаксове.

Накарайте отрочето си да осъзнае, че бургерите, пържените картофи не са полезни. Говорете спокойно за това кои храни е добре да бъдат консумирани и кои не. Ограничете сладките неща, всичко пържено и панирано. Не ги елиминирайте, а ги ограничете. Всичко, което се забранява тотално, е най-привлекателно.

Много добра стратегия в случаите, в които си имате работа с дете с повишен апетит, е сервирането на порциите храна в големи чинии. Така детето ще има илюзията, че храната е много, а Вие всъщност ще слагате по-малко. В крайна сметка знаете, че апетитът идва с храната.

За да се справите с преяждащо дете, установете точни часове на хранене

И не забравяйте да предлагате на дете с повишен апетит чаша вода винаги преди хранене по чаша вода. Това също е изпитан метод, който залъгва глада. Ще забележите, че то постепенно започва да се засища с по-малко храна, ще е по-подвижно и активно. А Вие от своя страна няма да се тревожите толкова за здравословното му състояние. Поне не в тази връзка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати