ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Когато детето не иска да яде

Когато детето не иска да яде

Когато детето не иска да яде, нещата стават сериозни

Няма как да не сте попадали на майки в парка или близката детска площадка, които упорито гонят детето си, въоръжени с лъжица в ръка, за да могат да са сигурни, че то се е нахранило. Или още по-добре - приклещват го в детската количка и започва голямото тъпчене с бебешка храна. Насилствено и то до последната останала в бурканчето лъжица. Чак тогава се успокояват и освобождават отрочето си, което вече е толкова изтормозено, че дори не му се и играе. Тъжна картинка и за съжаление, често срещана.

Когато детето не иска да яде, не трябва да подхождате с насилие! Само се сетете как Вашите или съседските баби са Ви заявявали навремето: Ако не си изядеш всичко, което ти е сипано, ще ти го изсипя в пазвата!

И храненето се е превръщало в най-големия Ви кошмар! Настъпи ли време за хранене на детето, дори и да сте имали усещането за глад, то неминуемо изчезва. Защото не свързвате храненето с удоволствие, а с наложен Ви тормоз. Точно това се случва и с онези деца, чиито майки ги преследват с лъжица в ръка.

Храненето служи за утоляване на глада. Който рано или късно ще споходи и Вашето дете. Определено е добре да научите отрочето си да се храни в точно установен час, но това не трябва да Ви е фикс идея. Когато то се е нахранило по-обилно за закуска, може когато дойде време за обяд, да не е толкова гладно.

Ако се сблъсквате с безапетитие при детето, не го насилвайте! Предоставете му възможността да се храни само с лъжицата, а не Вие да му я тикате в устата. Да, сигурно ще омаже всичко, но няма как иначе да се научи. И ще се чувства самостоятелно. Колкото изяло-толкова. Приберете остатъка от храната в хладилника и му я предложете по-късно. Когато то е гладно, а не когато Ви сте убедени, че е гладно.

Често срещана родителска грешка е и прекаляването с порциите. По-добре да предлагате по-малко храна, отколкото да сервирате огромни порции, от които детето ще се уплаши. Винаги можете да предложите допълнително, ако се налага.

Пригответе вкусна храна за вашето злоядо дете и го накарайте да яде

Малчуганите не се хранят добре и когато между основните хранения хапват калорични храни, каквито са сладките неща. Те ги засищат и в момента, в който настъпи време за обяд или вечеря, детето няма как да е гладно. Затова между храненията на злоядо дете предлагайте само плодови сокове, нектари, плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати