Как се кърми бебето

Как се кърми бебето

Кърменето е вероятно един от най-естествените процеси, съществуващи както при хората, така и при бозайниците. Естествен процес, стар колкото целият свят.

При бозайниците кърменето става напълно инстинктивно. Новородените веднага се насочват към майчините гърди и започват с удоволствие да бозаят. Майките от своя страна не се нуждаят от наръчници по кърменето. При тях това се случва инстинктивно.

Не по толкова лесен и прост начин изглежда кърменето като процес при хората. Да, пак се действа инстинктивно. Но ние, все пак сме по-умни от животните и е напълно естествено за родилката да започне да се притеснява дали няма да сбърка някъде, когато поеме своето новородено и го постави на гърдите си.

Малко вероятно е да сбъркате в нещо. Важното е да искате да кърмите, защото вече много "модерни" майки се отказват, считайки, че кърменето ще доведе до увисване на бюста им. Дори и да са наясно, че кърмата е най-подходящата храна за новороденото им. Тя съдържа всички онези хранителни вещества, които са полезни за него.

Такива, които не се съдържат в адаптираните млека. Да прибавим и факта, че кърмата способства изграждане на имунитет на Вашето бебе.

Така. Дотук добре. Изяснихме, че е важно да сте с двете ръце ЗА кърменето. Второто важно нещо е по време на кърменето да сте спокойна. Може да не се справите успешно от първия или втория път и детето да не иска да засмуче гърдата Ви.

Как се кърми бебето

Но и то сега е дошло на бял свят и тепърва се ориентира как се случват нещата. Вие се учите и то се учи. Постепенно. Спокойно и без притеснения, защото в противен случай е възможно дори кърмата Ви да спре.

Бебето може да бъде кърмено докато сте легнали, седнали или дори изправени. Заемете позиция, която Ви е удобна. Поставете го на гърдата си, стиснете я леко между показалеца и палеца си и я подайте към устните му.

Внимавайте да не я притискате прекалено към него, така че да му пречите да диша. Сега остава само да се насладите на тази майчина интимност, която с право сте си заслужили.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати