Оригване, газове и тежест в стомаха по време на бременност

Оригване, газове и тежест в стомаха по време на бременност

Повечето майки с умиление си спомнят времето, когато детето е растяло в утробата им. Колкото и съкровено преживяване да е бременността, тя е свързана и с някои неприятни състояния. Сред тях са газовете и тежестта в стомаха.

Дори и жената да не е страдала от газове, преди да забременее, след това е много вероятно те да я споходят. Оригването, газовете и тежестта в стомаха са чести, макар и неприятни, спътници на развитието на плода.

В първите месеци от бременността газовете обикновено са причинени от хормоналните промени в организма и по-конкретно от увеличените нива на прогестерона, който забавя храносмилането. С напредването на бременността плодът нараства и измества и притиска стомаха и червата, което води до усещане за тежест, газове и оригване.

Въпреки че не можете изцяло да избегнете тези неприятни проявления, има неща, които можете да направите, за да ги намалите. Хранете се бавно и дъвчете хубаво храната. Избягвайте газираните напитки и подсладителите. Ограничете приема на храните, за които знаете, че предизвикват газове. Разбира се, не става въпрос да не ги ядете въобще, но бъдете по-внимателни при приготвянето им.

По време на бременността е важно да се движите. Не се претоварвайте, но и не се обездвижвайте. Кратката разходка след хранене ще ви помогне за по-добро храносмилане и за намаляване на досадните газове.

Оригване, газове и тежест в стомаха по време на бременност

Може и да ви звучи странно, но тесните дрехи могат да допринесат за увеличаването на газовете. Затова през цялата бременност носете удобни и достатъчно свободни дрехи, които да не ви притискат.

Когато лежите, може да поставите нещо под краката. Има специални възглавници, но може да използвате и обикновена, както и сгънато одеяло, за да повдигнете леко краката. Така бебето ще оказва по-малък натиск и ще се намалят чувството за тежест и образуването на газове.

Въпреки че могат да ви поставят в неудобно положение, газовете не са опасни. Ако обаче са придружени с болки, диария или запек, трябва да се консултирате с лекаря си.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари