Как да се справя с дисциплината на детето?

Как да се справя с дисциплината на детето?

Всеки родител се пита дали ще може да се справи с дисциплината на детето си, за да може то да стане пълноценен член на семейството и на обществото. Всеки иска и наследникът му да бъде щастлив, уважаван, да намери своето място в света, като добре възпитан възрастен.

Няма човек, който да иска детето му да е разглезен, разпуснат, мързелив, с тенденция към агресия сополанко, но факт е, че днес виждаме все по-често такива подрастващи. Причина за това е, че днешното информационно общество някак си, вместо да помогне, направи приучаването към дисциплината по-трудно. Нужни са нови подходи за възпитание.

Какво точно е дисциплината обаче?

Възпитание на детето?

Това е процесът на преподаване на детето ви какъв тип поведение е приемливо и какъв не. С други думи, дисциплината учи детето да спазва правилата. Ефективната дисциплина използва много различни инструменти като позитивно укрепване, моделиране и любящо и поддържащо семейство.

Понякога наказанията също са ефективен инструмент. Но това не означава, че добрата дисциплина е предимно за наказания. Дори и да звучи толкова лесно, казано така, всеки родител се разочарова в един или друг момент с проблеми, които се появяват, докато наследниците му подрастват.

На първо място, трябва да утвърдите ролята си като родител. Трябва да се изправите срещу бариерите, които препятстват доброто поведение. Неуважението и неслушането на вашите съвети и насоки (особено до седмата годишнина) не трябва да се позволяват. Следете също така дали се спазват вашите насоки, макар и че на пръв поглед са приети и сте получили обещание за изпълнението им.

Вашата отговорност като родител е да помогнете на детето да стане самостоятелно, уважаващо се и способно да взима решения. Роднини, училища, църкви, терапевти, здравни специалисти и други могат да ви помогнат, но основната отговорност за дисциплината е ваша и не трябва да го забравяте.

Техниките за възпитание на детето трябва да зависят от възрастта и темперамента му.

Как да се справя с дисциплината на детето?

Награждавайте доброто поведение, но не с подаръци и глезотии. Засвидетелстването на признание е много по-ефективно от гледна точка на дисциплината. Поздравявайте детето си всеки път, когато показва поведението, което сте искали от него.

Оставяйте детето да изпитва последиците от собственото си поведение. Не го пазете на всяка цена. Например, ако умишлено счупи играчка, повече няма да играе с тази играчка. В никакъв случай не купувайте нова.

Никога не правете заплахи, които след това няма да изпълните. Това е най-лесният начин за изпускане на дисциплината. Ако сте казали, че ще накажете детето си за нещо, направете го! Например, кажете на детето си, че ако не подреди играчките си, тези играчки ще бъдат скрити за една седмица. Ако не ги подреди, скрийте ги и не позволявайте да си играе с тях.

Комуникирайте с детето си. Обяснявайте му какво и защо не ви харесва в поведението му. Накарайте го да си помисли как ще се почувства, ако някой се държи с него така, както то се държи с останалите.

Боят не е решение, въпреки че в българското общество се смята за ефективен начин на възпитание. Много по-добри методи са премахването на привилегиите, с които се ползват по-малките членове на семействата ни, както и придобивките, които са получили.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари