Как да се справим с хиперактивното дете

Хиперактивни деца

Всяко дете е различно и отглеждането му е свързано с много предизвикателства. Ако детето ви е хиперактивно, това ви поставя пред нови трудности. Но не се отчайвайте! Има как да внесете ред в живота на палавия си наследник и да обуздаете енергията му.

За хиперактивното дете са характерни излишъкът на енергия, трудността да се концентрира, затруднения при ученето и следването на инструкции, поведенчески проблеми. Въпреки че няма универсална рецепта, можете да направите някои неща, които ще ви помонат да се справите.

Най-важното е да се въоръжите с търпение. Създайте ясен ред и правила в дома си. Докато в някои семейства нещата са по-лежерни и необвързани със срокове, ако детето ви е хиперактивно, такава среда ще му вреди. То ще се чувства объркано, ако не знае какво следва.

Създайте ред и схема, по която да се вършат нещата, и спазвайте зададената рутина. Нека детето има точно определени часове за всичко – за ставане, за хранене, за учене, за игри, за сън. Когато времето му е структурирано, детето ще се чувства по-спокойно и ще се справя по-добре.

Как да се справим с хиперактивното дете

Можете да съставяте списъците със задачите заедно, като постепенно това се превърне в задължение на детето.

Дайте му възможност да се изявява, осигурете му достатъчно пространство за игра, споделяйте интересите му и го насърчавайте. Ходете на дълги разходки, позволявайте му да играе навън.

Децата с хиперактивно разстройство трудно се съсредоточават и са склонни да скачат от едно нещо на друго. Помагайте му с ежедневните задачи, бъдете нежни и търпеливи. Не го сравнявайте с другите деца и не очаквайте да е като тях.

За да помогнете на детето да се концентрира, му осигурете спокойна среда и махнете нещата, които могат да го разсейват. Например ако трябва да учи, го сложете да седне далече от прозорците, осигурете му тишина. Не го насилвайте, но и не го оставяйте да се разсейва прекалено.

Докато е по-малко, е добре да оцветява и рисува. Тези занимания ще го научат да се концентрира.

Изберете книгите пред електронните устройства. Четенето учи на търпение и концентрация, докато телевизията и електронните игри възбуждат. Не можете да го лишите съвсем от тях, но ограничете времето, което прекарва пред екраните.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари