ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Схема за хранене на новородено

Схема за хранене на новородено

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1507
Кърмене на бебето
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

За да расте бебчето ви, да се развива правилно и да е здраво, е важно да получава достатъчно храна. За всяка възраст има определени хранителни вещества, които то трябва да приема. Още от първите часове на живота на наследника ви трябва да знаете с какво, по колко и колко често да го храните.

Ако новороденото е с обичайно тегло, трябва да се храни през три часа. Най-добре е първото хранене на новороденото да е в 6 часа сутринта, следващото да е в 9 часа, после в 12. Следобед бебето трябва да яде в 15, следващото му хранене да е в 18. Вечерните хранения са в 21 и в 24 часа, а през нощта мъничето трябва да яде в 3 часа. Това прави осем хранения за денонощие.

След като навърши един месец, ако наддава нормално, нощното хранене на бебето може да отпадне. Тогава нахранете бебето в 23 или 24 часа, а следващото му ядене да е в 5 или 6 часа сутринта.

Ако бебето е родено недоносено или с по-ниско тегло, има нужда от повече хранения. Тогава то ще яде през два или два и половина часа, в зависимост от апетита и бързината на наддаване.

Когато бебето е на кърма, обикновено няма нужда да му засичате количество. То ще спре да бозае, щом се насити. Ако кърмата не е достатъчна като количество или качество, ще трябва да дохранвате с адаптирано мляко.

Ако използвате адаптирано мляко, на кутията ще е означено количеството за едно хранене, както и как да го приготвяте. Храненията на бебето отново трябва да са през три часа за бебетата с нормално тегло, а за тези с по-ниско да са по-чести – през два или два и половина часа, докато наваксат с растежа.

Схема на хранене на бебе

Ще разберете дали новороденото яде достатъчно, ако наддава, спокойно е и редовно пълни пелените. Ако имате свързани с храненето въпроси, се консултирайте с педиатъра.

Схемата за хранене на новороденото е изпитана през годините. Но все пак всяко дете има индивидуални нужди и може да се наложи да го храните по-често или по-рядко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest