ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»От колко сън се нуждае бебето?

От колко сън се нуждае бебето?

Бебета

Подобно на възрастните, бебетата спят в различни периоди от време. Настроението и доброто състояние на вашето бебе често са добър знак за това дали то е спало достатъчно време. Ако мъничето е раздразнително и плаче, значи се нуждае от спане. Ако е щастливо и доволно, това означава, че се е наспало добре.

Не забравяйте, че бебето ви е уникално. То може да се чувства добре с повече или по-малко сън, отколкото други бебета на същата възраст.

От рождението си до тримесечна възраст децата нямат определен денонощен режим за спане. Те все още се учат каква е разликата между деня и нощта. Новородените обикновено спят между 16 и 20 часа в 24-часов период, но се събуждат на всеки 2-4 часа, за да се хранят. Те се нуждаят от много храна, защото имат малки коремчета.

През първите 12 седмици повечето новородени започват да развиват модели на сън през деня и нощта. До три месечна възраст бебетата получават средно 14-15 часа сън във всеки 24-часов период.

Неспокойно бебе

С напредването на възрастта бебетата започват да спят по-малко. Така на възраст между 3 и 6 месеца мъниците спят между 10 и 18 часа в 24-часов период. Средно времето за сън е около 14 часа.

Въпреки че започват да растат бързо, бебетата все още трябва да се събуждат за хранене в тази възраст. Моделите за сън в този период на тяхното развитие варират много, но бебетата обикновено спят по три пъти през деня.

На възраст от 6 до 12 месеца бебета все още се нуждаят от поне 14 часа в 24-часов период. Мъниците заспиват без предварителна покана през деня. Сънните периоди обикновено траят от около 1 до 2 часа, някои обаче могат да спят и по-дълго. Това не бива да ви притеснява. Има и такива, които спят по 20 до 30 минути.

Повечето бебета са готови да лягат за нощния си сън между 18:00 и 22:00 часа. Колкото и да ви се искат мъниците да заспят след дългия изморителен ден, на бебчето ще му трябват поне 30 минути, за да заспи.

Бебе

Много бебета се събуждат през нощта и се нуждаят от възрастен, за да ги успокои и отново да заспят. До първата си години 1 на 10 бебета ще се буди поне по 3 до 4 пъти нощем.

Повече от една трета от родителите казват, че имат проблеми със съня на бебето си на тази възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати