Как да се справим с агресията на детето

Как да се справим с агресията на детето

Повечето хора изпитват гняв и агресия в даден момент от живота си. Това важи с пълна сила и за децата. Възрастните имат по-добър контрол над поведението си, когато възникнат тези чувства. Децата обаче могат да превърнат енергията си в насилствено поведение като ритане, хапане или удряне. Ако детето ви има тенденция към подобно агресивно поведение, зависи от вас да му помогнете да развива преценка, самодисциплина и способност да изразява чувствата си по по-подходящ начин.

Наложете твърди и последователни ограничения. Децата трябва да знаят какво означава да имат добро поведение и какво - лошо. Уверете се, че всеки, който се грижи за детето ви, е наясно с правилата, които сте задали, както и с реакцията, която трябва да използва, ако детето показва лошо поведение. Трябва веднага да се реагира с назидания или остра забележка към дете, което проявява агресия, за да не се убеди то, че това, което прави, е нормално.

Помогнете на детето да намери нови начини да се справи с гнева си. Насърчете го да използва думи, за да изразява чувствата си, вместо да се бори с тялото си. Използвайте похвали и малки награди, за да го похвалите за добрата му реакция. Не прекалявайте, разбира се, с наградите, за да не ги приеме за подкуп за добро поведение. Постарайте се детето да види, че всички конфликти в дома ви се решават по мирен начин.

Важно е да вдъхнете самоувереност в детето си. Децата нямат вродена способност да се контролират. Те трябва да се научат да не ритат, удрят или хапят, когато се чувстват несигурни. Детето се нуждае от напътствие на родителя, за да развие способността да запази чувствата си под контрол и да мисли за действията си, преди да действа по импулс.

Как да се справим с агресията на детето

Избягвайте да насърчавате агресията. В някои семейства се насърчава агресивността, особено при момчетата. Родителите често хвалят силата и неустрашимостта, за да направят комплимент на едно дете. Това може да накара детето да почувства, че трябва да рита и да хапне, за да спечели родителското одобрение.

Не бийте детето. Това е много важно. Дете, което е физически наказано, може да започне да вярва, че това е правилният начин да се справи с хората, когато не харесва поведението им. Физическото наказание може да подсили агресивността на детето спрямо другите.

Контролирайте собствения си нрав. Децата са склонни да отразяват поведението на родителите си. Ако изразите гнева си по разумни начини, детето вероятно ще следва вашия пример.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари