Да се справим с егоизма на детето

Деца

Повечето родители се притесняват, когато детето им проявява егоизъм. Имат пълно основание за това. Егоизмът в умерени дози не е вреден за подрастващите, но, разбира се, трябва да има някакви граници. В противен случай децата няма да се превърнат в пълноценни членове на обществото, а някои от житейските уроци, които ще научат в бъдеще, въобще няма да са приятни.

Като родител е важно да запомните, че играете роля в подсилването или спирането на егоистичното поведение.

Ако сте преценили, че трябва да се справите с егоизма на детето си, знайте, че това няма да е лесно. Егоизмът е една от основните причини за прекомерен гняв, предизвикателни и контролиращи поведения и ярост при младите хора. Това често създава сериозен стрес в родителите, братята и сестрите, партньорските взаимоотношения, отношенията в училищата и общностите.

Първата стъпка, която трябва да направите, е да предявите вашите права като родител и като човек. Много родители смятат, че трябва да поставят потребностите на детето си над своите по всяко време. Това обаче дава лош пример. Децата започват да вярват, че е нормално техните желания да са винаги по-важни от тези на другите.

Настоявайте за правото си да се насладите на спокойна вечеря или телефонен разговор с приятел.

Възпитание на деца

Следващата стъпка е да зададете ограничения. Направете вашите очаквания ясни и се придържайте към тях. Не се огъвайте пред сълзите, сърдите погледи, крясъците и тъжните погледи. Децата, които са свикнали да манипулират, за да получат това, което искат, могат да са изключително изкусни, но ако останете последователни и държите на своето, вашите деца ще се приспособят.

Издърпайте щепсела на страничните дразнители. Ограничете времето на детето си за гледане на телевизия, игра на таблет, занимания и игри с компютърни и други устройства. Тези нови технологии са склонни да затъпят сетивата на детето и да го изолират от хората около него и от емоциите им.

Давайте награда за добро поведение, както и го хвалете, ако поведението му е такова, каквото искате. Когато видите, че детето ви се държи добре с другите или е състрадателно, не пропускайте шанса да го похвалите за това. Не забравяйте да опишете на детето си с какво е заслужило вашата похвала. Това вероятно ще го вдъхнови да действа по този начин в бъдеще.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари