Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да се справим с разглезеното дете

Как да се справим с разглезеното дете

Самоувереното поведение, исканията за незабавно удовлетворяване на материалните желания, а не нужди, гневът, породен от неспособността да получат това, което искат, търсенето на внимание и нарцистичното поведение, манипулирането на родителите чрез чувството за виновност са характерни черти на разглезеното дете.

За съжаление, в днешно време виждаме все по-често такива деца, но често пропускаме да отбележим, че дори и собствените ни отрочета са се превърнали в такива. Много са причините за масовото разпространение на синдрома на разглезеното дете. Това се дължи и на свръхинформационното общество, в което децата научават почти всичко сами и родителят вече не е такъв авторитет, на презадоволеността, на срива на традиционните ценности.

Веднъж пораснали, разглезените деца обаче се сблъскват с реалността и им е по-трудно да се приспособят. Често възрастни, били разглезени като малки, страдат от депресия, алкохолизъм, различни пристрастявания. За да не допуснете това да се случи и с вашето дете, трябва да вземете мерки от рано. Знайте, че е необходима много работа и търпение, за да се справите с разглезеното дете.

Първото и най-важно е да запазите своя нрав под контрол. Викането по детето няма да го накара да ви слуша, а просто ще увеличи нивото на стрес в семейството. Сдържайте гласа си дори и когато детето ви започне да повишава тон, категорично му казвайте да говори по-ниско. Ако откаже да ви слуша, не стойте и не слушайте. Пренебрегвайте поведението му и му кажете, че ще го слушате само когато е готово да говори разумно.

Веднага щом ви се стори, че вашето дете ви манипулира чрез сълзи, сръдни или ви кара да се чувствате виновни, знайте, че нещата са на път да излязат извън контрол и сте разглезили отрочето си. Спрете да го глезите!

Не давайте на детето си ненужното в опит да го накарате да се спре да плаче, крещи или да не се чувствате виновни. Ако се огънете, то вече ще знае, че именно сълзите, крясъците и сръдните са начинът да ви накара да правите каквото иска.

Дайте на детето си различни отговорности и задължения. Представете ги като възможности да спечели нещото, което иска. Вашето дете е по-вероятно да оценява своите играчки, игри и електроника, ако ги спечели само. Схемата за работа или използването на система за награди срещу труд помага на детето ви да научи, че нищо не се получава без усилие.

Насърчете детето си да поеме отговорност за действията си, без да се извинявате на други родители, учители и авторитетни фигури за поведението му. С извиненията си давате възможност на детето ви да показва непрекъснато същото грубо, разглезено поведение. Вместо това, позволете му да пожъне естествените последици от действията си, за да научи, че само то отговаря за реакциите на неговото поведение.

Вместо да наказвате лошото поведение, награждавайте доброто. Така ще го накарате да се държи добре в стремежа си да получи награда или похвала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати