Проблем с шумни съседи? Ето какво може да направим

Проблем с шумни съседи? Ето какво може да направим

Малко вероятно е да живеете на самотен остров, така че при всички случаи имате съседи. По неписано правило, където се съберат няколко човека, неминуемо възникват в даден момент спорове и дрязги.

Конкретно шумните съседи наистина могат да бъдат дразнещи. Те могат сериозно да нарушат спокойствието ви и дори начина ви на живот.

В много случаи обаче те не знаят, че ви притесняват, така че обикновено е добре да започнете с решаването на проблема, като бъдете учтиви. Ако това не работи след първите няколко опита, може да се наложи да преминете към по-строги мерки. Другите ви съседи ще ви благодарят.

Звучи като клише, но обикновено е добре да говорите със съседите си. Един на всеки трима души е установил, че това незабавно е разрешило всички проблеми. Всичко с времето си обаче. Например, може да е контрапродуктивно да се обърнете към тях в средата на парти, когато са пияни. По-добре е да ги хванете на обществено място и да говорите с тях там или в коридора на кооперацията, когато има и други съседи, страдащи от шумните купони.

Бъдете спокойни, избягвайте конфликт. Не обвинявайте, а просто споменете кога шумът ви е събудил. Предложете как да се реши проблемът. Например помолете да не вдигат шум след 22 часа или ако ще правят голямо парти, да предупредят преди това.

Нека съседът ви да разбере колко много ви пречи неговият шум. Може би учите вечер, може да имате малки деца или възрастни роднини у дома, на които високият шум пречи. Помогнете на съседите да разберат защо трябва да бъдат по-тихи.

Можете да потърсите помощ и от другите съседи, ако вашият разговор с тези от тях, които шумят, не е помогнал. Съберете се и всички заедно направете забележка. Може да организирате събрание на съкооператорите, на което дружно да направите забележка на човека. Ако той не дойде на събранието, напишете писмо, в което се подпишете всички живеещи в блока, и го залепете на таблото в общите части.

Проблем с шумни съседи? Ето какво може да направим

Ако не успеете да се справите с добро, можете да ползвате помощта на органите на реда. Обадете се на 112, ако шумът продължава след 22 часа. Ако операторът от спешния телефон не ви обърне внимание, изискайте неговото име. Това обикновено работи и полицейски екип идва на мястото и шумът спира. След няколко срещи с полицията шумните съседи обикновенно се сещат, че пречат на околните, и преуставновяват неприятните си навици.

В много крайни случаи проблемът с шумните съседи може да се реши и по-екстремно. Събрание на съкооператорите може да гласува според българското законодателство да изгони съседите. Това обаче е трудно, защото трябва да гласуват всичките съседи в кооперацията, да има редица оплаквания до полицията и до местната община от тях. Съветваме ви да опитавате това само в краен случай, когато нищо друго не е помогнало.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати