Колко яде бебето по месеци

Колко яде бебето по месеци

С идването на бебето у дома родителите се изправят пред много неизвестни. Така започват и множеството върпоси за това как да се справят и бебето им да се чувства по-добре – здраво, нахранено, спокойно и готово да расте.

Един от неизбежните въпроси е колко трябва да яде бебчето с направедването на възрастта. Ако попитате педиатъра, той най-вероятно ще ви отговори с лека усмивка, че то трябва да се храни толкова, колкото иска.

От първия до третия месец апетитът на бебето непрекъснато расте. След първия месец то започва да огласява с добре познатия на всеки млад родител рев, когато е гладно. Малкото се храни през това време основно с кърма или бебешка формула. То яде, според апетита си, от шест до осем пъти на ден по около 140 грама на всяко хранене.

Колко яде бебето по месеци

След четвъртия до шестия месец постепенно в менюто на бебето започват да се включват твърди храни. Основната храна продължава да бъде млякото. Отново трябва да го храните по пет до осем пъти на ден, според апетита му. Давайте му по половин супена лъжица пюре в първите дни. Ако то не е доволно и не иска да яде, не настоявайте, може да не е готово още. Много експерти смятат, че храненто с твърди храни трябва да започне след шестия месец.

От седмия месец бебето вече трябва да яде над 600 мл мляко на ден на четири яденета. Постепенно въведете по-голямо разнообразие от твърди храни. Давайте месо, риба, яйца и различни видове варени зеленчуци и плодове. Вече можете спокойно да им давате и нишестена храна като картофи, ориз и тестени изделия. Давайте им до 50 грама твърди храни според апетита.

След деветия месец бебето може да има по три хранения на ден с останалата част от семейството. Вече можете да давате на бебето храна на късчета, а не само под формата на пюре. Твърдата храна трябва да е около 200 до 300 грама на ден. Давайте му поне по 600 милилитра мляко на ден. Не пропускайте да му давате и вода.

Колко яде бебето по месеци

Повечето количества са препоръчителни. За да се ориентирате от колко храна се нуждае вашето бебе, следете знаците, които то ви дава. При кърмене ако бебчето стане безразлично към бутилката или гърдите, това означава, че се е нахранило. Същото важи и ако бебчето заспи, въпреки че при сънливите бебета това може да стане, докато са още гладни. Ако бебето мести главата си от бутилката или лъжицата, това може да е знак, че е приело достатъчно храна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати