Как да се справим с ревността на по-голямото дете

Как да се справим с ревността на по-голямото дете

Напълно нормално е по-голямото дете да ревнува. Доскоро то е било център на семейството и всичко се е въртяло около нуждите и желанията му. А сега трябва да дели не само времето и любовта на близките си, но и всичко останало.

Няма да можете да изкорените изцяло ревността на по-голямото дете, но можете да му помогнете да се справи с нея и да изгради пълноценна връзка с братчето или сестричето си.

Подгответе детето от по-рано. Разкажете му, че ще има нов член на семейството, но че това няма да промени вашите отношения. Напомняйте на детето, че го обичате и че любовта ви към него няма да намалее. Разкажете му за предимствата да не е единствено дете като например това, че ще си има приятел и помощник вкъщи, с когото да си играе и споделя.

Продължете заниманията си с голямото дете и след появата на бебето. Ако всяка вечер сте му чели приказка например, това не трябва да се променя след раждането на новия член на семейството. Организирайте се така, че да ви остава достатъчно време да разговаряте и играете с голямото дете и да му помагате, ако има нужда.

Не пренебрегвайте голямото дете заради бебето, а му показвайте и обяснявайте какво правите, ако проявява интерес. Разкажете му, че сте полагали същите грижи и за него, когато е било на тази възраст.

Как да се справим с ревността на по-голямото дете

Покажете на голямото дете снимки и клипчета от времето, когато е било бебе. Обяснете му защо новороденото има нужда от толкова грижи. Ако голямото дете иска да ви помага, го насърчавайте. Но ако не проявява желание, не го товарете.

Не наказвайте строго проявите на ревност, защото това ще доведе до прикриване на чувствата и последващо задълбочаване на проблема. Не забравяйте, че детето е объркано и наранено. Ако го накажете, ще увеличите неприязънта му към малкото дете.

Когато вие сте ангажирани с бебето, нека другият родител или друг близък да отдели време на голямото дете, изтъквайки, че това се прави само за него. Детето има нужда да се чувства обичано и специално. Освен това е добре да има неща, които да са си само негови и да не го карате насила да ги споделя.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати